Ázsia, a Himalája körül

Hív az út, menni kell! Ezért aztán el is indulunk kettecskén, busszal, vonattal, vagy ami éppen jön, hogy elmenjünk Pekingig, meg vissza, körbejárva azt a nagy ráncot, amit India gyűrt az Eurázsiai kőzetlemezre. Mellesleg teszünk egy kísérletet arra, hogy mindarról, ami közben történik, itt közvetítsünk.

Utolsó kommentek

  • mcs: @Ahmet: óver the earth? (2011.11.16. 18:43) Beígért végszó
  • Ahmet: Holdra raknád az óvert? De nem lenne over, csak Holdon lenne. (2011.11.16. 08:30) Beígért végszó
  • mcs: holdi óvert! (2011.11.14. 20:19) Beígért végszó
  • Ahmet: @encián: Dolgozgatunk. Azért remélem, hogy lassan tényleg dolgozni is fogunk, aztán lesz miből világot látni. 20 órás? Hmmm, szerintem több volt, de nehéz ezt kiszámolni, mert közben van néhány átsz... (2011.11.13. 10:39) Beígért végszó
  • encián: Ez igen!:-) Mo.-tól a legtávolabbi pontok egyike, legalább 20 órás repülőút. Dolgoztok vagy "világjártok"? üdv.: encián (2011.11.06. 14:50) Beígért végszó
  • Utolsó 20

Címkék

agra (2) ahmedabad (1) amritsar (2) attapeu (1) aurangabad (2) bahrain (1) bangkok (14) batrik (3) bengaluru (1) bikaner (2) bodrum (2) buon ma thuot (1) cat ba (1) champasak (1) chengdu (5) cheung ipauk (1) chiang mai (2) chiang rai (2) chitral (1) cuc phuong (2) dalat (1) dali (1) darjeeling (1) dege (1) delhi (6) doğubayazıt (2) don det (2) dunhuang (2) előkészület (5) emei shan (2) ernakulam (2) esfahan (3) fenghuang (1) fethiye (2) ganzi (1) gilgit (4) göreme (3) guilin (2) halong öböl (1) hampi (2) hanoi (4) hoi an (2) hongsa (2) hsipaw (3) huaihua (1) hua hin (1) hue (3) hyderabad (1) ihlara (1) india (73) irán (26) isztambul (4) jaipur (2) jaisalmer (2) jammu (1) jodhpur (2) kalaw (1) kaluts (1) kambodzsa (11) kanchanaburi (3) kangding (1) karachi (1) karimabad (3) kashgar (2) kerman (2) khajuraho (1) kína (68) kinpun (1) kolkata (2) kompong chhnang (1) kong lo (1) konya (2) kon tum (1) ko lipe (5) krabi (4) kratie (1) kunming (3) lahore (6) laosz (27) lijiang (2) lopburi (1) luang nam tha (2) luang prabang (3) madurai (1) mandalay (5) manigango (1) mastuj (1) mcleod ganj (2) mumbai (3) munnar (1) myanmar (27) mysore (1) nanchang (1) nha trang (2) ninh binh (3) nyaungshwe (4) nyaung u (4) olympos (1) orchha (2) pakisztán (23) pakse (2) pak chong (3) palolem (3) panaji (2) passu (1) peking (4) phimai (1) phnom penh (3) phonsavan (3) phouvan (1) pingyao (2) qazvin (2) rasht (2) rayen (2) rishikesh (2) saigon (2) sapa (2) sen monorom (2) sershu (1) shin gompa (1) shiraz (7) siem reap (4) sost (1) srinagar (2) sukhothai (2) suzhou (2) tabriz (3) tangkou (2) tashkurgan (2) thaiföld (40) thansan (1) tha khaek (2) tidei (1) törökország (17) toudeshk (2) trichy (3) turpan (2) udaipur (4) udomxai (1) úton (35) vang vieng (3) varanasi (2) vientiane (3) vietnám (30) xian (1) xiao likeng (1) xining (1) xinjie (2) yangon (4) yangshuo (5) yazd (2) yushu (4) zhongdian (2) Címkefelhő

HTML

20923 km, Yushu

2009.08.05. 10:00 | Ahmet | 5 komment

Reggel, ahogy elterveztük, kerestünk magunknak egy másik szállodát. Amit találtunk egy kicsit sem volt jobb, de legalább a recepciós tett némi erőfeszítést, hogy megértesse magát, és még mosolygott is közben. És erőfeszítés alatt nem kell valami nyelvleckére gondolni, csak arra, hogy leírta az árat egy papírra. Ez sokaknak megoldhatatlan probléma. Ha érted, ha nem, beszél a saját nyelvén, aztán a többi a te gondod. Mindezt mondjuk egy szépen fényezett réztábla alatt, ami büszkén hirdeti, hogy a szálloda fel van jogosítva külföldiek fogadására. Hihetetlen, de még ilyen helyeken is dolgoznak olyanok, akik egyszerűen nem értik, hogy létezik olyan, hogy idegen nyelv.
Szépen kijelentkeztünk az előző helyről és áthurcoltuk a cuccot. Amíg sík terepen kell menni, addig egész tűrhető, de ahogy lépcsőzni kell, valaki elzárja az oxigéncsapot.
Yushu, vagy tibeti nyelven Jyekunkdo hivatalosan egyébként nem Tibet, hanem Qinghai de kit érdekel, a lakosság 97%-a tibeti. Sőt, egyesek szerint ez Tibet azon része, ami sokkal inkább megőrizte a tibeti kultúrát, mint a hivatalos Tibet, amit meglehetősen megviselt a kínai fejlesztés és betelepülés. Köszönhető mindez talán annak, hogy ez itt Kína legeldugottabb tartományának legeldugottabb sarka.
Elsőként a város feletti kolostorba másztunk fel. Hülye érzés ez az oxigénhiány, mintha állandóan fáradt lenne az ember. Fent aztán kicsit körbejártunk. Gyakorlatilag minden zárva volt, és szerzetest is csak hármat láttunk, a templomban, a többi gondolom lent shoppingolt. Ezenkívül csak három jakkal, meg néhány kutyával találkoztunk. A kolostort egyébként éppen bővítik, úgyhogy toronydaru emelgeti a betont, az oszlopok nagy része már áll. Pont olyan az alakjuk, mint a régi faoszlopoknak, csak vasbeton. Úgy érzem, hogy kicsit gáz az egész. Túl sok időt nem töltöttünk fent, nem volt értelme. Közben megint esett egy kis eső, de látszott, hogy nem gondolja komolyan.
Lefelé útba ejtettünk néhány imamalmot, amiken lepörgettünk párezer imát, ártani biztos nem árt. A nagy imamalmot éppen felújították, minden jel arra mutatott, hogy nem túl régen leégett.
A város főutcájára leérve pont ott állt előttünk egy busz, ami a világ egyik legnagyobb mani falához ment. Gyorsan fel is szálltunk, pár perc múlva már ott is voltunk. 1715-ben kezdték lerakosgatni itt a zarándokok a kőbe vésett imáikat, és a mai napig rakosgatják. Becslések szerint kétmilliárd mani kő lehet most a gigászi kupacban. A köveken kívül persze épült néhány csörten és templom is, meg van egy sor imamalom is. Csatlakoztunk a zarándokokhoz és körbejártuk a mesterséges hegyet. Vannak kerek kövekre vésett hosszú imák, apró betűkkel és nagy lapos táblákra vésett néhány szó, szép színesre festve, meg a kettő között minden, ami elképzelhető. És természetesen imazászlók. Mégis a legérdekesebbek a zarándokok. Bámultuk őket, ők meg minket, közben kedvesen mosolyogtunk a másikra. Barátságosak az emberek és a fényképezést is jól viselik, bár azért akadt olyan, aki kérdésemre nevetve eltakarta az arcát. Más csak nevetett, hogy milyen hülyeség is őt fotózni.
Estefelé még kisétáltunk a város szélén lévő csörtenhez, körbesétáltuk a helyiekkel, és tekertünk párat az imamalmokon, de nem segített, megint esni kezdett. Ennek ellenére néztük egy darabig, ahogy az asszonyok agyagból aranyozott kis Buddha domborműveket, meg fene tudja miket csinálnak egy forma segítségével. Ketten az agyagot gyúrták, páran előkészítették a megfelelő méretű és alakú agyagdarabokat, a többiek meg az aranyfestékkel kikent formákba nyomkodták. A végén a formából már aranyozott agyagfigurák kerültek ki.
Visszafelé sétálva egy kapun benézve félkész réz Buddha szobrokat vettem észre. Bementünk, és két nagyon mérges kutya, meg jó pár barátságos ember fogadott. Megengedték, hogy körülnézzünk, és körülfényképezzünk. Meglepően fiatal gyerekek kalapálták a rézlemezeket a megfelelő formába. Ahogy elnéztem, egy könyv alapján dolgoztak, meg gondolom a mester utasításai szerint, aki szintén egy fiatal srác volt. Egyből mutatott is egy szobrot, hogy az G-re hasonlít. Hát, ha ki kellett volna választani, hogy a készletből melyik hasonlít rá leginkább, akkor igen, amúgy nem.
Az eső továbbra is esett, úgyhogy sokat nem kószáltunk, vacsora után a szállodánkba mentünk. Holnap megpróbáljuk intenzívebben pörgetni az imamalmokat, esetleg veszünk imazászlót, hátha akkor jobb idő lesz.

Címkék: kína yushu

A bejegyzés trackback címe:

https://tinylittlebigthing.blog.hu/api/trackback/id/tr181280138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2009.08.05. 11:10:00

Jaj de jó! Végre sok fénykép! Köszi

BRita 2009.08.05. 17:26:15

Sziasztok!
Lusta voltam regisztrálni, de olvastuk ám a blogotokat innen Magyarhonból. És jókat is nevettünk rajta néha. Jó kis kalandjaitok vannak. Igazán engem is vihetettek volna! :D
Enikő és a Borsay család

blackfoot 2009.08.05. 18:34:31

hát ez a Yushu nagyon komoly helynek tűnik. néha teljesen olyan mint egy időutazás...

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2009.08.06. 14:59:28

@BRita: Sziasztok!
Jó hallani Rólatok. Bármikor lehet hozzánk csatlakozni :)
süti beállítások módosítása