Ázsia, a Himalája körül

Hív az út, menni kell! Ezért aztán el is indulunk kettecskén, busszal, vonattal, vagy ami éppen jön, hogy elmenjünk Pekingig, meg vissza, körbejárva azt a nagy ráncot, amit India gyűrt az Eurázsiai kőzetlemezre. Mellesleg teszünk egy kísérletet arra, hogy mindarról, ami közben történik, itt közvetítsünk.

Utolsó kommentek

  • mcs: @Ahmet: óver the earth? (2011.11.16. 18:43) Beígért végszó
  • Ahmet: Holdra raknád az óvert? De nem lenne over, csak Holdon lenne. (2011.11.16. 08:30) Beígért végszó
  • mcs: holdi óvert! (2011.11.14. 20:19) Beígért végszó
  • Ahmet: @encián: Dolgozgatunk. Azért remélem, hogy lassan tényleg dolgozni is fogunk, aztán lesz miből világot látni. 20 órás? Hmmm, szerintem több volt, de nehéz ezt kiszámolni, mert közben van néhány átsz... (2011.11.13. 10:39) Beígért végszó
  • encián: Ez igen!:-) Mo.-tól a legtávolabbi pontok egyike, legalább 20 órás repülőút. Dolgoztok vagy "világjártok"? üdv.: encián (2011.11.06. 14:50) Beígért végszó
  • Utolsó 20

Címkék

agra (2) ahmedabad (1) amritsar (2) attapeu (1) aurangabad (2) bahrain (1) bangkok (14) batrik (3) bengaluru (1) bikaner (2) bodrum (2) buon ma thuot (1) cat ba (1) champasak (1) chengdu (5) cheung ipauk (1) chiang mai (2) chiang rai (2) chitral (1) cuc phuong (2) dalat (1) dali (1) darjeeling (1) dege (1) delhi (6) doğubayazıt (2) don det (2) dunhuang (2) előkészület (5) emei shan (2) ernakulam (2) esfahan (3) fenghuang (1) fethiye (2) ganzi (1) gilgit (4) göreme (3) guilin (2) halong öböl (1) hampi (2) hanoi (4) hoi an (2) hongsa (2) hsipaw (3) huaihua (1) hua hin (1) hue (3) hyderabad (1) ihlara (1) india (73) irán (26) isztambul (4) jaipur (2) jaisalmer (2) jammu (1) jodhpur (2) kalaw (1) kaluts (1) kambodzsa (11) kanchanaburi (3) kangding (1) karachi (1) karimabad (3) kashgar (2) kerman (2) khajuraho (1) kína (68) kinpun (1) kolkata (2) kompong chhnang (1) kong lo (1) konya (2) kon tum (1) ko lipe (5) krabi (4) kratie (1) kunming (3) lahore (6) laosz (27) lijiang (2) lopburi (1) luang nam tha (2) luang prabang (3) madurai (1) mandalay (5) manigango (1) mastuj (1) mcleod ganj (2) mumbai (3) munnar (1) myanmar (27) mysore (1) nanchang (1) nha trang (2) ninh binh (3) nyaungshwe (4) nyaung u (4) olympos (1) orchha (2) pakisztán (23) pakse (2) pak chong (3) palolem (3) panaji (2) passu (1) peking (4) phimai (1) phnom penh (3) phonsavan (3) phouvan (1) pingyao (2) qazvin (2) rasht (2) rayen (2) rishikesh (2) saigon (2) sapa (2) sen monorom (2) sershu (1) shin gompa (1) shiraz (7) siem reap (4) sost (1) srinagar (2) sukhothai (2) suzhou (2) tabriz (3) tangkou (2) tashkurgan (2) thaiföld (40) thansan (1) tha khaek (2) tidei (1) törökország (17) toudeshk (2) trichy (3) turpan (2) udaipur (4) udomxai (1) úton (35) vang vieng (3) varanasi (2) vientiane (3) vietnám (30) xian (1) xiao likeng (1) xining (1) xinjie (2) yangon (4) yangshuo (5) yazd (2) yushu (4) zhongdian (2) Címkefelhő

HTML

50972 km, Hsipaw

2010.02.07. 10:00 | Ahmet | Szólj hozzá!

Ugyan megbeszéltük, hogy korán indulunk reggel, de arra nem számítottunk, hogy ezért már négykor felébresztenek a háziak, pontosabban a falu. Négykor ugyanis teljes hangerővel beindul a falu. Hogy minek, azt nem igazán értem, mert tök sötét van. Ebben a tök sötétben például olyan halaszthatatlan feladatokat teljesített háziasszonyunk, mint a ház előtti felseprés. Szép dolog, hogy tisztán tartják az utcát, de miért hajnalban csinálják ezt? A nyilvánvaló válasz az lenne, hogy nincs rá máskor idejük, de nekem nem úgy tűnt, hogy bármit is csináltak volna előző nap délután. Nem kritizálni akarom az életvitelüket, csak nem értem. Van egy olyan érzésem, hogy aki nem kel látványosan hajnalban, azt megszólják, hogy lusta.

Az ilyesmi ugye nálunk sem ismeretlen, még az irodák világában sem. Késői érkezés, hosszú ebédszünet és egész napos semmittevés után jön a látványos túlórázás.
Valahogy azért még félálomban eltöltöttük az időt hétig. Egyébként szépen sorban aludtunk a padlón, közvetlenül a házioltár alatt. Minden házban van ugyanis oltár, ami a legtöbb esetben a fogadószoba oldalába van építve. Kívülről csak a kiugró látszik, belülről viszont a falmélyedés tele van pakolva. Először is van benne Buddha szobor, ami a lényeg, emellé jönnek a gyertyák, füstölők, virágok, meg minden, ami szép.
A reggelink hasonló volt a vacsorához, úgyhogy Dan megint hús nélkül maradt. Szerencsétlennek nem tett jót az előző napi kitartó emelkedő sem, korábbi térdszalag-húzódása kiújult. Az út utolsó részét már erősen sántikálva tette meg, bár nem panaszkodott, látszott rajta, hogy fáj neki. Szóval a visszautat kihagyta. Mármint nem telepedett le a faluban, csak a gyaloglásról mondott le. Motorral visszafurikázták Hsipaw-ba. Azt hiszem, az sem lehetett sokkal kellemesebb, mint a gyaloglás.
Vezetőnkkel hármasban indultunk el. Nagyjából ugyanazon az úton haladtunk. Szerencsére tényleg csak nagyjából, mert így négy kilométert megspóroltunk.
Az első falu után letértünk a korábbi nyomvonalról és egy keskeny, de legalább meredek és csúszós ösvényen lemásztunk a rizsföldekre.
Átsétáltunk néhány falun, közben megint kaptunk némi információt a helyi növényekről, és azok felhasználásáról. Megtudtuk például a bódhifa és a banyanfa szent, azokat soha nem vágják ki vagy használják fel. Gondolom ennek köszönhető, hogy az épületek repedéseiből is mindig ezek állnak ki. Megtudtuk azt is, hogy a tamarfa és a tea terméséből csinálnak sampont a falusiak. Meg azt is, hogy van egy fa, aminek a termését teaszűrőnek használják. Ezzel már találkoztunk, de most természetes formájában is megnézhettük. Tulajdonképpen olyan, mint a tengeri uborka kiszárított váza, térhálós. Szűrőnek úgy használják, hogy a termoszt ezzel dugják be, így amikor a „dugón” keresztül teát töltenek, a tealevelek a termoszban maradnak. Első találkozásunkkor ezt nem tudtuk, így kihúztuk a dugót, amit aztán elég nehéz visszagyömöszölni és hát elég gusztustalan is, jobb ha nem látja az ember, hogy mit iszik, és miből.
Minden falunak van egy két törpe vízerőműve. Láttunk olyat, amelyik az európai vízimalmokra emlékeztetett, de a legtöbbet függőleges csőben elhelyezett turbina hajtja. Semmi hi-tech, 200-as PVC cső, benne a propeller, tetején meg egy generátor, amiből két csupasz vezeték indul a girbe-gurba villanyoszlopok tetején a falu felé. Sokmindenre nem elég a teljesítmény, de világítani lehet vele, és már ez is több mint a semmi.
Hsipaw határában elértünk egy patakot, amit legalább hatszor kereszteztünk is. A partján kavicsot bányásztak, de csak úgy kézi erővel, legalábbis vezetőnk ezt mondta, bár gyanús, hogy inkább aranyat kerestek. Erre utalt az is, hogy lejjebb, ahol kiszélesedett a meder, klasszikus aranymosótálakkal lögybölték az iszapot, ami biztos, hogy nem építőipari osztályozatlan kavics kitermelésére irányuló tevékenység volt.
Reggel még elég határozott terveink voltak arra vonatkozóan, hogy a naplementét az Öt Buddha domb tetejéről tekintjük meg, de a szállodába érve érezhetővé vált, hogy ez nem így lesz, hiába volt még csak délután egy óra.
A szállodában összetalálkoztam Dannel is, aki közben meglátogatta a helyi csodadoktort, aki gyógynövényes kötést rakott a térdére, és azt ígérte, ha két napig nem veszi le, akkor helyre fog jönni örökre. Gyorsan elkértem az e-mail címét, mert nagyon kíváncsi vagyok az eredményre.
Este még elzarándokoltam a ragacsosrizs-árusokhoz, és bevásároltam pár dolgot. Édes lepényt, édes diós-kókuszos szeletet, meg bambuszba töltött rizst másnapra útravalónak. A felvásárolt mennyiség láttán elég furcsán néztek rám, még egy ajándék bambuszos rizst is kaptam.
Aranyosak, mikor válogatás közben figyelmeztetnek, hogy mennyi lesz a végösszeg, nehogy meglepődjünk. Ilyenkor általában már eléri a számla a három-négyszáz forintot is. Ha tudnák, hogy egy csomó külföldi vásárlójuk többet keres az alatt az idő alatt, amíg lebonyolítják a vásárlást...

 

Címkék: myanmar hsipaw

A bejegyzés trackback címe:

https://tinylittlebigthing.blog.hu/api/trackback/id/tr391711646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása