Ázsia, a Himalája körül

Hív az út, menni kell! Ezért aztán el is indulunk kettecskén, busszal, vonattal, vagy ami éppen jön, hogy elmenjünk Pekingig, meg vissza, körbejárva azt a nagy ráncot, amit India gyűrt az Eurázsiai kőzetlemezre. Mellesleg teszünk egy kísérletet arra, hogy mindarról, ami közben történik, itt közvetítsünk.

Utolsó kommentek

  • mcs: @Ahmet: óver the earth? (2011.11.16. 18:43) Beígért végszó
  • Ahmet: Holdra raknád az óvert? De nem lenne over, csak Holdon lenne. (2011.11.16. 08:30) Beígért végszó
  • mcs: holdi óvert! (2011.11.14. 20:19) Beígért végszó
  • Ahmet: @encián: Dolgozgatunk. Azért remélem, hogy lassan tényleg dolgozni is fogunk, aztán lesz miből világot látni. 20 órás? Hmmm, szerintem több volt, de nehéz ezt kiszámolni, mert közben van néhány átsz... (2011.11.13. 10:39) Beígért végszó
  • encián: Ez igen!:-) Mo.-tól a legtávolabbi pontok egyike, legalább 20 órás repülőút. Dolgoztok vagy "világjártok"? üdv.: encián (2011.11.06. 14:50) Beígért végszó
  • Utolsó 20

Címkék

agra (2) ahmedabad (1) amritsar (2) attapeu (1) aurangabad (2) bahrain (1) bangkok (14) batrik (3) bengaluru (1) bikaner (2) bodrum (2) buon ma thuot (1) cat ba (1) champasak (1) chengdu (5) cheung ipauk (1) chiang mai (2) chiang rai (2) chitral (1) cuc phuong (2) dalat (1) dali (1) darjeeling (1) dege (1) delhi (6) doğubayazıt (2) don det (2) dunhuang (2) előkészület (5) emei shan (2) ernakulam (2) esfahan (3) fenghuang (1) fethiye (2) ganzi (1) gilgit (4) göreme (3) guilin (2) halong öböl (1) hampi (2) hanoi (4) hoi an (2) hongsa (2) hsipaw (3) huaihua (1) hua hin (1) hue (3) hyderabad (1) ihlara (1) india (73) irán (26) isztambul (4) jaipur (2) jaisalmer (2) jammu (1) jodhpur (2) kalaw (1) kaluts (1) kambodzsa (11) kanchanaburi (3) kangding (1) karachi (1) karimabad (3) kashgar (2) kerman (2) khajuraho (1) kína (68) kinpun (1) kolkata (2) kompong chhnang (1) kong lo (1) konya (2) kon tum (1) ko lipe (5) krabi (4) kratie (1) kunming (3) lahore (6) laosz (27) lijiang (2) lopburi (1) luang nam tha (2) luang prabang (3) madurai (1) mandalay (5) manigango (1) mastuj (1) mcleod ganj (2) mumbai (3) munnar (1) myanmar (27) mysore (1) nanchang (1) nha trang (2) ninh binh (3) nyaungshwe (4) nyaung u (4) olympos (1) orchha (2) pakisztán (23) pakse (2) pak chong (3) palolem (3) panaji (2) passu (1) peking (4) phimai (1) phnom penh (3) phonsavan (3) phouvan (1) pingyao (2) qazvin (2) rasht (2) rayen (2) rishikesh (2) saigon (2) sapa (2) sen monorom (2) sershu (1) shin gompa (1) shiraz (7) siem reap (4) sost (1) srinagar (2) sukhothai (2) suzhou (2) tabriz (3) tangkou (2) tashkurgan (2) thaiföld (40) thansan (1) tha khaek (2) tidei (1) törökország (17) toudeshk (2) trichy (3) turpan (2) udaipur (4) udomxai (1) úton (35) vang vieng (3) varanasi (2) vientiane (3) vietnám (30) xian (1) xiao likeng (1) xining (1) xinjie (2) yangon (4) yangshuo (5) yazd (2) yushu (4) zhongdian (2) Címkefelhő

HTML

70594 km, Janakpur

2010.05.01. 10:00 | Ahmet | Szólj hozzá!

Útba ejtve a város egyetlen normális lehetőségét reggelire, a Kuwa nevű faluba mentünk. Igazából nem lehet azt mondani, hogy egy másik település, inkább a város határa. Túlzottan nincs messze, alig két kilométerre a központtól. A döglesztő meleg ellenére gyalog mentünk, mert útba akartuk ejteni a bankot. Az ATM éppen nem működött, nem lehet tudni, hogy éppen áram nem volt, vagy valami más oka volt. Az áramellátás eléggé vagylagos, rendszert nem sikerült felfedezni se a szolgáltatásban, se abban, hogy mikor kapcsolják be a generátort. Úgy tűnik ugyanis, hogy szállodánkban van generátor, amikor arról megy az ellátás, akkor lassabban forog a ventillátor a plafonon, de ezt csak ritkán kapcsolják be.

Megtaláltuk a falut, nem volt egy tájékozódási futás, viszont úgy tűnik, hogy a nevezetessége, a házfalak festése, már nem divat. A vályogházakat gyakran újra kell tapasztani, és úgy látszik, már nem olyan lelkesek a helyi asszonyok, mint régen, nem festik ki őket. Egy-kettőn azért még felfedezhetőek voltak absztrakt mintákba rendezett pöttyök, meg néhány naiv stílusban felpingált elefánt is, de nem túl sok. Ennek ellenére tettünk egy kört, közben minduntalan gyerekek rohantak meg minket, hogy csináljak róluk fényképet. Legalább pénzt nem követeltek érte, bár a fotó után általában előkerült az igény a csokira vagy tollra.
A faluból visszafelé egy pénzváltónál megérdeklődtük az árfolyamot, de még bíztunk a szerencsénkben, és kerestünk másik ATM-et. Ennél még a redőny is le volt húzva, erősen úgy nézett ki, hogy készpénzre kell hagyatkoznunk. Közben a hőmérséklet a pokoléra kezdett hasonlítani, úgyhogy elvonultunk sziesztázni a néha leálló ventillátor alá, hogy elő se másszunk késő délutánig.
Akkor aztán elmentünk pénzt váltani, a bizonylatot jól eltettük, mert az útikönyv szerint csak ennek birtokában lehet a megmaradt rúpiát visszaváltani. Nem mintha ez nagyon fenyegetne minket. A bizonylatot egyébként az útlevél alapján szépen kitöltötték: „név: Magyar/Hungarian; country: Hungay; Home address: Gabriella”.
Ezután megnéztük Janakpur két leghíresebb templomát. Janakpurt emlegetik a Mahabharátában, úgyhogy fontos zarándokhely, Indiából is jönnek hívők. Számunkra annyira nem volt érdekes a templom, érdekesebb volt a hívőket látni. Egész jó forgalmat bonyolított a Janaki Mandir, leginkább színes szárikba öltözött nők látogatták, meg tehenek. Figyelni is kellett, hogy hova rakták le taposóaknáikat, illetve hol folyik egy-egy kis patak, amibe kellemetlen belelépni, pláne mezítláb.
A templom szomszédságában van még egy szentély, a Ram Sita Bibaha Mandir, ide már belépőt kellett fizetni, igaz csak jelképes összeget. Rama és Sita ezen a helyen házasodott össze, azt hiszem, ez is sokkal érdekesebb, ha az ember hívő hindu. Mivel elkezdett sötétedni, újabb látogatást tettünk az egyetlen helyen, ahol nem halna meg már a puszta látványtól egy ÁNTSZ ellenőr. Ez az étterem olyan típusú hely egyébként, ahol a felszolgálási díj megjelenik a számlán, de azért még borravalót is várnának.

 

 

Címkék: nepál janakpur

A bejegyzés trackback címe:

https://tinylittlebigthing.blog.hu/api/trackback/id/tr131949796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása