Ázsia, a Himalája körül

Hív az út, menni kell! Ezért aztán el is indulunk kettecskén, busszal, vonattal, vagy ami éppen jön, hogy elmenjünk Pekingig, meg vissza, körbejárva azt a nagy ráncot, amit India gyűrt az Eurázsiai kőzetlemezre. Mellesleg teszünk egy kísérletet arra, hogy mindarról, ami közben történik, itt közvetítsünk.

Utolsó kommentek

  • mcs: @Ahmet: óver the earth? (2011.11.16. 18:43) Beígért végszó
  • Ahmet: Holdra raknád az óvert? De nem lenne over, csak Holdon lenne. (2011.11.16. 08:30) Beígért végszó
  • mcs: holdi óvert! (2011.11.14. 20:19) Beígért végszó
  • Ahmet: @encián: Dolgozgatunk. Azért remélem, hogy lassan tényleg dolgozni is fogunk, aztán lesz miből világot látni. 20 órás? Hmmm, szerintem több volt, de nehéz ezt kiszámolni, mert közben van néhány átsz... (2011.11.13. 10:39) Beígért végszó
  • encián: Ez igen!:-) Mo.-tól a legtávolabbi pontok egyike, legalább 20 órás repülőút. Dolgoztok vagy "világjártok"? üdv.: encián (2011.11.06. 14:50) Beígért végszó
  • Utolsó 20

Címkék

agra (2) ahmedabad (1) amritsar (2) attapeu (1) aurangabad (2) bahrain (1) bangkok (14) batrik (3) bengaluru (1) bikaner (2) bodrum (2) buon ma thuot (1) cat ba (1) champasak (1) chengdu (5) cheung ipauk (1) chiang mai (2) chiang rai (2) chitral (1) cuc phuong (2) dalat (1) dali (1) darjeeling (1) dege (1) delhi (6) doğubayazıt (2) don det (2) dunhuang (2) előkészület (5) emei shan (2) ernakulam (2) esfahan (3) fenghuang (1) fethiye (2) ganzi (1) gilgit (4) göreme (3) guilin (2) halong öböl (1) hampi (2) hanoi (4) hoi an (2) hongsa (2) hsipaw (3) huaihua (1) hua hin (1) hue (3) hyderabad (1) ihlara (1) india (73) irán (26) isztambul (4) jaipur (2) jaisalmer (2) jammu (1) jodhpur (2) kalaw (1) kaluts (1) kambodzsa (11) kanchanaburi (3) kangding (1) karachi (1) karimabad (3) kashgar (2) kerman (2) khajuraho (1) kína (68) kinpun (1) kolkata (2) kompong chhnang (1) kong lo (1) konya (2) kon tum (1) ko lipe (5) krabi (4) kratie (1) kunming (3) lahore (6) laosz (27) lijiang (2) lopburi (1) luang nam tha (2) luang prabang (3) madurai (1) mandalay (5) manigango (1) mastuj (1) mcleod ganj (2) mumbai (3) munnar (1) myanmar (27) mysore (1) nanchang (1) nha trang (2) ninh binh (3) nyaungshwe (4) nyaung u (4) olympos (1) orchha (2) pakisztán (23) pakse (2) pak chong (3) palolem (3) panaji (2) passu (1) peking (4) phimai (1) phnom penh (3) phonsavan (3) phouvan (1) pingyao (2) qazvin (2) rasht (2) rayen (2) rishikesh (2) saigon (2) sapa (2) sen monorom (2) sershu (1) shin gompa (1) shiraz (7) siem reap (4) sost (1) srinagar (2) sukhothai (2) suzhou (2) tabriz (3) tangkou (2) tashkurgan (2) thaiföld (40) thansan (1) tha khaek (2) tidei (1) törökország (17) toudeshk (2) trichy (3) turpan (2) udaipur (4) udomxai (1) úton (35) vang vieng (3) varanasi (2) vientiane (3) vietnám (30) xian (1) xiao likeng (1) xining (1) xinjie (2) yangon (4) yangshuo (5) yazd (2) yushu (4) zhongdian (2) Címkefelhő

HTML

33814 km, Hanoi

2009.10.02. 10:00 | Ahmet | 9 komment

Reggel az első dolgunk volt elvonulni Ho apóhoz, de kiderült, hogy házon kívül van, konkrétan Moszkvában, úgy látszik nincs szerencsénk vele. Felajánlották, hogy esetleg megnézhetnénk a Ho Chi Minh Múzeumot, de azért annyira nem érdekelt minket. Helyette elmentünk a Nyugati tóhoz, ami egyébként északon van. Maga a tó nem túl érdekes, de a partján álló Quan Thanh templom nagyon jó volt, annak ellenére, hogy az útikönyv éppen hogy csak megemlíti, talán azért, mert kicsi. Jó volt látni, hogy itt vannak hívők. Nem tudom miért, de elsőre lehet tudni, hogy aki az oltár előtt hajlong, az hívő, vagy csak azért gyújtott füstölőt, mert az ártani nem árt. Ez különösen a kínai templomok után volt szembetűnő. Nem kevesen rakosgatták az ajándékokat az oltárra, gyümölcs, pénz, vagy éppen ananászos keksz formájában. Közben az egész templomot éppen felújították, de ez senkit nem zavart. Az egész fölé raktak egy ideiglenes tetőszerkezetet, és lekapták a cserepeket, meg a falakat is javítgatták. Alatta meg folyt az élet tovább. És nemcsak a hívők szorgoskodtak, az udvaron éppen valamilyen harcművészeti edzés folyt, találán wushu, a fene se tudja. A mester és négy-öt tanítvány volt ott, akik láthatóan nem voltak kezdők, viszont még mindig lelkesek és elszántak voltak. Jó volt nézni őket egy kicsit. Ahogy felénk pillantgattak, úgy tűnt, hogy ők sem bánták, hogy nézzük az edzést, inkább belevittek néhány látványosabb mozdulatot.
Innen visszasétáltunk a belvárosba a Ngoc Son templomhoz, ami a Hoan Kiem tó közepén áll. A tó arról híres, hogy itt vette vissza az aranyteknős Le Thai To király szent kardját, amivel kiűzte a kínaiakat az országból. Mit mondjak, talán csak egy kicsit nyelvtörőbbek a nevek, mint Kínában voltak. A tóban azóta is látnak néha teknősöket, nem is kicsiket. Úgy tartják, hogy aki meglát egyet, azt nagy szerencse fogja érni. A legutóbb látott példány 250 kilós volt és két méteres. Ezt pontosan lehet tudni, mert döglött volt. Gyorsan ki is tömték, és kiállították a templomban. Egyesek szerint csak valami humorista brigád hoz néha egy-egy példányt a tóba, hogy aztán ámuljon a nép. Számomra hihető ez a verzió, mert nehezen tudom elképzelni, hogy egy ilyen Városligeti tó méretű (bár gondolom azért mélyebb) vízben óriási teknősök élnek.
Kicsit sétálgattunk az óvárosban, de győzött az éhség, és elmentünk a szállásunk utcájában lévő teljesen egyforma kifőzdék egyikébe. Egyforma nénik ülnek egyformán koszos kis helyiségek előtt, amiben egyforma kis műanyag hokedlik vannak, és mindegyikben ugyanazt lehet kapni: sült krumplit, meg sült valamit, ami hús, kicsit a virslihez hasonló. A mai nénivel párhuzamos univerzumban léteztünk. Én két adagot kértem, ő meg nem értette, hogy mi kettő. Mutogatta, hogy 20.000 đ, én meg bólogattam, hogy OK, akkor adjon kettőt. Majd kaptunk egyet. Sikerült végül kibogoznunk, hogy a mértékrendszerünk jelentősen különbözik. Míg mi a kaját porciókban számoljuk, ő pénzben. Így aztán mikor rábólintottam, hogy húszezer, akkor annyiért adott, és a két ujjamat figyelmen kívül hagyta, mint értelmezhetetlen karaktersort. Éhen azért nem maradtunk, bár jó lenne elmagyarázni neki valahogy ezt a felfedezésemet, mert most biztos abban a tudatban él, hogy a külföldiek teljesen hibbantak.
Gyorsan tartottunk egy sziesztát is, mert meleg volt, a szobánkban meg hideg sör várt, és ennek elég nehéz ellenállni. A következő programunk a vízi bábszínház előadása volt. Hogy miért kezdtek vízben bábozni, az számomra rejtély. Állítólag az árvíz miatt kezdték el, de ez elég hülyeségnek tűnik. Az előadás érdekes volt, el tudom képzelni, hogy milyen népszerű lehetett az ilyesmi a falvakban, mikor még nem volt se tévé, se mozi. Nem egy történetet jelenített meg, hanem kis jelenetek sora volt, melyek hétköznapi eseményekről vagy mitikus lényekről szóltak, meg aztán volt egy kis történelmi jelenet is, az arany teknőssel meg szent karddal. Vacsorázni az előre kiszemelt helyre mentünk. A sarki bolt nappal kalapokat és sisakokat árul robogókhoz, este átalakul étteremmé. Ha jön vendég, gyorsan előkapnak még egy asztalt, széket, és máris van hely. A rendelést a pultnál veszik fel, ahol ki lehet válogatni, hogy a nyársra húzott dolgokból mit és mennyit kér az ember. Gyakorlatilag minden van a békától a rákig. Aki robogóval érkezik, csak megáll a sarkon és elegánsan leszáll, egy srác már tolja is a parkolóhelyre a verdát (az utca másik felén lévő járdára..). A placc szélén hárman sütik a rendelést, ketten hordják ki, és egy külön ember felelős az italokért. Mindezt vezényli egy összevont szemöldökű asszonyság, akit nem nagyon szeretnék főnökömnek. A kaja egyébként kitűnő volt és a kis műanyag hokedlik és asztalok, valamint a járdán való elhelyezkedés ellenére a hangulat is. Vacsora után valami stílusban hasonló helyet kerestünk egy sör legurítására.
Erre kitűnően alkalmas egy bia hoi, ahol saját főzésű biát lehet inni. Eddig ez az egyetlen szó, amit megtanultam, talán a (bier-bia) nem véletlen hasonlóság miatt. A berendezés itt is hasonló volt. A járdára kipakolt asztaloknál lehetett inni és enni. Mi maradtunk csak a sörnél, ami egész jó volt, bár mikor hozták a színe alapján erős kétségeim voltak. A hely luxusfelszereltségű volt, nemcsak ventillátorokkal csapták nekünk a szelet, de finom vízpermetet is szórtak a vendégek fejére. Sok hatását nem éreztem, de biztos van, mert a klíma elviselésének megkönnyítésében mindig a helyiek tippjei a tutik. Mondjuk a hideg sör hatása sokkal szignifikánsabb. Szerintem.

 

Címkék: vietnám hanoi

A bejegyzés trackback címe:

https://tinylittlebigthing.blog.hu/api/trackback/id/tr511393077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blackfoot 2009.10.02. 13:19:19

a fott kutyas kep hova tunt? riogatni akartam vele de nem talalom :)

nempislog 2009.10.02. 17:20:07

Jé, egyszer egy teknosos konferencian beszeltek rola herpetologusok, hogy vannak olyan teknosok a tavol keleten, amik bazi nagyra (tobbszaz kilosra) nonek, mint a tengeri teknosok, csak edesvizben, tavakban elnek. Teljesen viziek, mint a lagyheju teknos, nem jarnak ki a partra, csak talan szaporodni, ugyhogy eleg ritkan lehet oket latni. Fenykepet is mutattak ilyenrol.
Ezek szerint ilyenrol lehet szo a legendaban. Hogy tenyleg ABBAN a toban is van/volt-e, azt persze ki tudja, de tudomanyosan, attol hogy kicsi a to, meg ritkan latni a joszago(ka)t, nem kizart.
Azert egy ilyet fenykepezz nekem. :)

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2009.10.02. 17:24:46

@nempislog: Kicsit későn mondod, már nem vagyunk Hanoiban, de ki volt állítva a kitömött dög. Egyébként itt egy cikk róla:
in.reuters.com/article/lifestyleMolt/idINHAN29845120071107
Ma ilyen linkelős napom van. : )

nempislog 2009.10.02. 19:45:51

Ja, ez engemet nem erdekel. Nekem te magad fotozzal egy elo peldanyt, lehetoleg ugy, hogy mondjuk Gabi a hatan ul vietnami kalapban. :)
Azert koszi.

hkalman 2009.10.02. 20:07:28

na azt en is megeztem volna :D

vogon 2009.10.06. 04:59:39

@nempislog: Meztelenül, rózsával a számban, ugye?
Fiúk, ezt a projektet oldjátok meg magatok!
süti beállítások módosítása