Ázsia, a Himalája körül

Hív az út, menni kell! Ezért aztán el is indulunk kettecskén, busszal, vonattal, vagy ami éppen jön, hogy elmenjünk Pekingig, meg vissza, körbejárva azt a nagy ráncot, amit India gyűrt az Eurázsiai kőzetlemezre. Mellesleg teszünk egy kísérletet arra, hogy mindarról, ami közben történik, itt közvetítsünk.

Utolsó kommentek

  • mcs: @Ahmet: óver the earth? (2011.11.16. 18:43) Beígért végszó
  • Ahmet: Holdra raknád az óvert? De nem lenne over, csak Holdon lenne. (2011.11.16. 08:30) Beígért végszó
  • mcs: holdi óvert! (2011.11.14. 20:19) Beígért végszó
  • Ahmet: @encián: Dolgozgatunk. Azért remélem, hogy lassan tényleg dolgozni is fogunk, aztán lesz miből világot látni. 20 órás? Hmmm, szerintem több volt, de nehéz ezt kiszámolni, mert közben van néhány átsz... (2011.11.13. 10:39) Beígért végszó
  • encián: Ez igen!:-) Mo.-tól a legtávolabbi pontok egyike, legalább 20 órás repülőút. Dolgoztok vagy "világjártok"? üdv.: encián (2011.11.06. 14:50) Beígért végszó
  • Utolsó 20

Címkék

agra (2) ahmedabad (1) amritsar (2) attapeu (1) aurangabad (2) bahrain (1) bangkok (14) batrik (3) bengaluru (1) bikaner (2) bodrum (2) buon ma thuot (1) cat ba (1) champasak (1) chengdu (5) cheung ipauk (1) chiang mai (2) chiang rai (2) chitral (1) cuc phuong (2) dalat (1) dali (1) darjeeling (1) dege (1) delhi (6) doğubayazıt (2) don det (2) dunhuang (2) előkészület (5) emei shan (2) ernakulam (2) esfahan (3) fenghuang (1) fethiye (2) ganzi (1) gilgit (4) göreme (3) guilin (2) halong öböl (1) hampi (2) hanoi (4) hoi an (2) hongsa (2) hsipaw (3) huaihua (1) hua hin (1) hue (3) hyderabad (1) ihlara (1) india (73) irán (26) isztambul (4) jaipur (2) jaisalmer (2) jammu (1) jodhpur (2) kalaw (1) kaluts (1) kambodzsa (11) kanchanaburi (3) kangding (1) karachi (1) karimabad (3) kashgar (2) kerman (2) khajuraho (1) kína (68) kinpun (1) kolkata (2) kompong chhnang (1) kong lo (1) konya (2) kon tum (1) ko lipe (5) krabi (4) kratie (1) kunming (3) lahore (6) laosz (27) lijiang (2) lopburi (1) luang nam tha (2) luang prabang (3) madurai (1) mandalay (5) manigango (1) mastuj (1) mcleod ganj (2) mumbai (3) munnar (1) myanmar (27) mysore (1) nanchang (1) nha trang (2) ninh binh (3) nyaungshwe (4) nyaung u (4) olympos (1) orchha (2) pakisztán (23) pakse (2) pak chong (3) palolem (3) panaji (2) passu (1) peking (4) phimai (1) phnom penh (3) phonsavan (3) phouvan (1) pingyao (2) qazvin (2) rasht (2) rayen (2) rishikesh (2) saigon (2) sapa (2) sen monorom (2) sershu (1) shin gompa (1) shiraz (7) siem reap (4) sost (1) srinagar (2) sukhothai (2) suzhou (2) tabriz (3) tangkou (2) tashkurgan (2) thaiföld (40) thansan (1) tha khaek (2) tidei (1) törökország (17) toudeshk (2) trichy (3) turpan (2) udaipur (4) udomxai (1) úton (35) vang vieng (3) varanasi (2) vientiane (3) vietnám (30) xian (1) xiao likeng (1) xining (1) xinjie (2) yangon (4) yangshuo (5) yazd (2) yushu (4) zhongdian (2) Címkefelhő

HTML

3680 km, Ihlara

2009.05.24. 10:00 | Ahmet | 1 komment

Reggel megint csipogásra ébredtünk, de ezúttal a vekker csipogott, félbeszakítva G álmát, így már soha nem tudjuk meg milyen e-maileket kapott.

Nyolckor már a reggelit vártuk, fél kilenckor pedig elhagytuk a szállodát, hogy elérjük a kilencórás buszt Aksarayba. A dolmuş persze össze-vissza kóválygott, lépésben haladt, hátha leinti valaki, de valahogy csak odaértünk kilenc előtt öt perccel. Pillanatok alatt megtaláltuk az Aksarayba induló buszt, bepakoltunk, felszálltunk. Jegyünk ugyan nem volt, de a kérdésre, hogy akkor hogyan tovább, a sofőr csak jellegzetes felfelé biccentéssel válaszolt, mondván ehh, majd vesztek, ha elindultunk.
Ahogy az óra kilencre ugrott, a buszpályaudvar megelevenedett, mint valami őstulok csorda, az összes busz egyszerre elkezdett tolatni, forgolódni, úgy látszik minden cég egész órakor szereti indítani a járatait. Az ősállatok vonulása megindult a kijárat felé. A hatást csak fokozta a légrugók fújtatása, ahogy a hatalmas dögök csendben megindultak a sorompó felé, köztük itt-ott elszórva egy-egy kisebb kölyökbusz.
A török buszhálózat egyébként a világon talán a legjobb. Csupa modern busz jár, mindegyiken utaskísérő, aki vizet, teát, kávét, sütit oszt az utasoknak, a néha 20-22 órás úton. A távolságokból adódóan természetesen nincsenek álló utasok, de olyat se láttam még, hogy valaki nem fért volna fel. Útközben rendszeresen tartanak pihenőket, nagyon szép, tiszta parkolókban, ahol nyaranta le is mossák a buszokat, amíg az utasok esznek valamit.
Mi most csak 140 km-t utaztunk, alig két óra alatt. Aksarayban a buszállomásról, ami a város szélén van, be kellett jutnunk a belvárosba, ahonnan a dolmuşok indulnak, hogy Ihlarába mehessünk. Ez a buszállomás, ami most a minibuszokat szolgálja ki, az eski, vagyis a régi otogar, nem is olyan, mint a többi. A parkoló buszok között gyümölcsöt árulnak, vannak koldusok is, meg nagy jövés-menés. Közben előkerült még néhány külföldi, ők is Ihlarába mentek, akárcsak mi.
A faluban elballagtunk a völgy bejáratához, teljes menetfelszereléssel, ahol rájöttünk, hogy a szálloda, amit kinéztem nem ott van, hanem teljesen máshol. Némi kis ejnye és a kokas csípje meg után visszamásztunk a faluba, és kerestünk egy szállást. Csak mellesleg jegyzem meg, hogy nem egy kéjhömpöly az összes cuccal sétálni 1,5-2 km-t. A nagy lerakodás után, fordultunk is vissza, hogy újra a bejárathoz menjünk, közben valami sárga gyümölcsöt vettünk, vígan köpködtük szét a magjait.
A völgy inkább egy szakadék, kétoldalt függőleges sziklafallal, alul patakkal, meg fákkal. A sziklafalban meg itt ott régi lakások, templomok a sziklába vésve, mert hogy ez itt már Kappadokya, ami ezekről híres. Lépcsőn learaszoltunk és a patak mentén elindultunk az ösvényen, néha letérve egy-egy templomhoz. Természetesen a freskókon minden szent és angyal szeme gondosan ki van kaparva, gondolom az iszlámnak így is megfelelt, a teljes emberábrázolást eltávolítani kicsit nagy meló lett volna.
A gyaloglás nem volt túl megerőltető, bár néha fel kellett kapaszkodni a völgy oldalán a sziklák között, ha a patak mellett nem volt már hely az ösvénynek. Mit is írhatnék róla? Szép.
A hosszú séta és a völgy végén elértük Yaprakhisart, ahol semmi nincs, „csak” egy kolostor, meglepő módon a sziklákba vésve. Korábbi útról már ismertem a helyet, pontosabban egy eldugott lépcsőt, ahol fel lehet mászni olyan magasra, ahol már nagyon fél az ember. Gondoltam ne csak én féljek, egy arra sétálgató srácot kérdeztem, hogy van-e kedve felmászni velem. Persze volt.
A bazilika – nem győzöm hangsúlyozni, hogy minden sziklába vésve értendő – karzatának legvégén egy beugróból nyílt egy kürtő. Mondtam a srácnak, hogy na ott kell felmászni. Előre ment, és felmászott, mire utolértem néhány méterrel magasabban, már ott álmélkodott egy kifelé nyíló luknál, hogy micsoda kilátás van. Megkocogtattam a vállát, és a háta mögé mutattam, ahol egy létra meredekségű lépcsősor tartott egyenesen felfelé. Pillanatnyi döbbenetet és kétkedést láttam az arcán, de mondtam neki, hogy ne féljen, meg lehet csinálni, voltam már fent. Mondjuk azt nem tettem hozzá, hogy lejönni talán még kegyetlenebb, mint felmászni. Először is át kell mászni az alagút szája felett, amin feljöttünk idáig, hogy egyáltalán elérjük a lépcsőt. Innen csak mászás. A fokok kopottak, vastagon áll rajtuk a por, a homok, de szerencsére minden lépcsőfok két szélére egy-egy mélyedést véstek, hogy legyen mibe kapaszkodni. Így másztunk felfelé egy örökkévalóságig, csak azért, hogy a tetejét elérve láthatóvá váljon, hogy csak egy kanyarhoz értünk, nem a tetejéhez. Becsülettel felmásztunk, a legfelső beomlott szakaszig, ahol ki lehetett látni az alagútból, és nem is akármilyen kilátás volt. Persze nem csak ez az egy része volt nyitott a lépcsőnek, helyenként már lekopott annyira a szikla, hogy az alagútnak nem volt oldala, csak hogy több irányba lehessen leesni.
Kicsit beszélgettünk fent, csináltunk néhány képet, és megállapítottuk, hogy a legtetejére már nem megyünk fel. Itt a lépcső ugyanis véget ér, és egy függőleges akna megy fel egy platóra. Kétoldalt bemélyedések vannak vésve, ahol az ember megvetheti a lábát. Pár éve már felmásztam, de most úgy gondoltam, hogy azért a pár méter pluszért nem szeretném sehova odaverni a nyakamban lógó fényképezőt.
A kilátás tényleg lenyűgöző, alattunk a völgy, szemben havas hegycsúcsok, mindez csak azért, hogy elvonja a figyelmünket arról a gondolatról, hogy „És most hogy a fenébe jutunk le?” Ha a felfelé mászás egy jó krimi, akkor a lefelé thriller, és még fárasztó is.
 
Intermezzo
 
- Jó, de mit csináljak vele?
- Vedd a szádba!
- Most fordulj meg.
- Uhh!
- Jövök én is, huhh!
- Na, ez jó volt!
 
Ez az amit G. hallott, aki lent várt ránk, de semmit nem látott, viszont erősen röhögött. Hiába, fontos a kontextus, mert én egészen másképp láttam a helyzetet:
 
- Nem látok semmit.
- Itt a lámpa! (Átnyújtok egy mini zseblámpát.)
- Jó, de mit csináljak vele?
- Vedd a szádba! (Szájába fogja a lámpát, és két kézzel kapaszkodva előre indul az utolsó függőleges akna felé.)
- Most fordulj meg.
- Uhh!
- Jövök én is, huhh!
- Na, ez jó volt!
- Szerintem is érdemes volt felmászni!
 
 

 

Címkék: törökország ihlara

3459 km, Konya

2009.05.23. 10:00 | Ahmet | 1 komment

Amennyire én tudom, elalváskor az agyban egyes szinaptikus rések kitágulnak, egyre kevesebb ingerület jut át bizonyos helyeken, és ezért aztán nem nagyon kapálódzunk álmunkban. Amikor félálomban van az ember, akkor viszont van még/már némi adatátvitel. Én tulajdonképpen azt hiszem, hogy már ébredtem fel, mikor azt álmodtam, hogy valaki erősen magyarázza, hogy Turkey is really-really, really-really – közben felébredtem – és még mindig ment a really-really, reully-reulll, grukk-ruk. Majd szép lassan rájöttem, hogy egy galambnak vannak szerelmi vágyai az ablakpárkányunkon. Kíváncsi vagyok, milyen madarak fognak még ébreszteni ezen az úton. G tegnap a páva hangját hallva azt álmodta, hogy valaki segítségért kiabál (help, help!!)

Konya a Mevlevi dervisrend központja volt. Kezdjük azzal, hogy mi az a Mevlevi. Ők Mevlana (azaz a mi vezetőnk) követői. Hát kinek a követői lennének, ha nem a vezetőjüké, nem!? Mevlanának egyébként nem ez az anyakönyvezett neve, Rumi néven született valahol a mai Afganisztán területén, de leléptek onnan, mert jöttek az általunk is oly jól ismert tatárok, és inkább Mekkába költöztek. Engem már ez megdöbbentett, a fene gondolta, hogy az ezerkétszázas években ilyen mobilisak voltak a népek. Pláne, hogy a kis Rumi később itt Konyában kötött ki, majd tanult Damaszkuszban és Aleppóban, hogy aztán visszatérjen Konyába, és Mevlana néven ossza az igét. Ez lehet, hogy még mindig sokaknak nem ismerős, ellenben a Mevlana cukorkával, ami lehet, hogy megbizserget néhány fent emlegetett agyi kapcsolatot. Szóval az ő szúfi, vagyis misztikus szerzetesrendjének a közismert neve a kerengő dervisek.
A kerengő dervisek a maguk kis forgó táncával kívántak közelebb kerülni Istenhez, számomra rejtély, hogy lehet, hogy nem járt hányással minden szertartásuk. Elég összetartó kis brancs volt, így suttyomban fennmaradt egy-két csoportocska annak ellenére, hogy feloszlatta őket Atatürk. Na ezért, csak volt a központjuk Konya.
Egyébként drága – mindenhol kiplakátolt – Kemal barátunk nem merő rosszindulatból oszlatta fel őket, hanem mert úgy látta, hogy a dervisrendek kőkemény konzervatívok lévén nem annyira tapsikolnak a tevékenységéhez, vagy hogy úgy mondjam nem úgy kerengenek, ahogy ő fütyül. Ez tűnt a legjobb megoldásnak a mindenféle pusmogás, szervezkedés leállítására.
Most az a furcsa helyzet állt elő, hogy próbálják feltámasztani legalább a hagyományokat, és ennek keretében aztán Konyában minden Mevlana, meg dervis, de közben töretlen lelkesedéssel ragasztgatják mindenhova minden törökök atyjának képét is.
Szóval meglátogattuk a néhai dervisrend főhadiszállását, ami ma már természetesen múzeum, de azért sokan imádkoznak a sírjánál, és buszokkal hozzák az erősen elkendőzött asszonyokat is. Ez az első hely, ahol több belföldi turista vagy inkább zarándok volt, mint külföldi. Fotózni természetesen az udvar kivételével mindenhol tilos. Ennek ellenére a múzeum egyik teremőre, meglátva a nyakamban lógó gépet, odajött, hogy itt tilos fotózni, de azért 3-4 képet nyugodtan csináljak. Megköszöntem, de nem csináltam. Ha a mecsetben mondta volna, akkor biztos élek az alkalommal.
Alapvetően azért jöttünk Konyába, hogy megnézzük a kerengő derviseket (akik ma már nem vallási alapon keringenek, csak táncosok), el is mentünk a böszmenagy, vadiúj kultúrközpontba, ahol közölték velünk, hogy csak szombat esténként lépnek fel. Az útikönyv szerint szezonban rendszeresen fellépnek. Nem gondoltuk, hogy ez alatt a heti rendszerességet érti, mivel Isztambulban gyakorlatilag naponta többször is meg lehet őket tekinteni.
Így aztán a délután a nagy semmittevésé volt. Elvonultunk a város közepén álló Aladdin dombra, olvasgattunk, aztán mikor meguntuk, ettünk valamit, majd visszatértünk a dombra, ami egyébként egy nagyon szépen rendbetartott park, és körbefotóztuk a tulipánokat, amik gyakorlatilag felvonultatták a lehetséges szín és formavilág minden kombinációját.

Séta

Címkék: törökország konya

3445 km, Konya

2009.05.22. 10:00 | Ahmet | 2 komment

A tyúkólban alvás azzal jár, hogy a kakas ébreszt. Egészen pontosan a tyúkól alatt kezdett kukorékolni, nem egészen pontosan hatkor. Ha nem lett volna olyan hideg a takarón kívüli világ, lementem volna és reggelire kakastöke-pörkölt lett volna. Aztán mikor végre abbahagyta, átvette a stafétát a páva. Aki hallott már pávát, azt tudja, hogy amilyen szép, olyan ronda hangja van. Az ujjak közé szorított fűszál fújása, csak gyenge utánérzése egy igazi repedtfazék pávahangnak.

Nyolcig még félálomban forgolódtunk, de aztán csak felkeltünk. A napi program nem ígérkezett túl érdekfeszítőnek: egész napos buszozás Konyába.
Tízig volt időnk tollászkodni, akkor jött az első minibusz, ami elvitt a főútig. Itt hatan vártunk az első arra járó buszra, hogy elvigyen Antalyába. Mikor megérkezett, a fickó mutatta, hogy csak két hely van. Mint rendes európaiak, hatan bámultunk bután, arra gondolva, hogy maradjon itt a többi, menjünk mi, de ezt mégiscsak nekik kellene kimondani, mert nem lehetek ennyire önző. Mivel ők kicsit európaibbak voltak nálunk, mi értünk előbb abba a fázisba, hogy úgy érezzük, eleget néztük már a port magunk előtt, ha nem akar senki, hát nagy duzzogva megyünk mi, és elindultunk a busz felé, amit a többi négy csendes belenyugvással fogadott.
A kanyargós tengerparti út ellenére viszonylag gyorsan Antalyába értünk és megvettük a jegyünket Konyába. Ekkor már dél volt, és még várni kellett két órát, hogy megkezdhessük az öt órás utat.
A busz lassan zötykölődött a parttal párhuzamosan, hol közelebb, hol távolabb a tengertől, aztán Manavgat után végre erőt vett magán, és balra fordultunk, hogy elhagyjuk a Földközi-tengert és felkapaszkodjunk az Anatóliai fennsíkra. Ami ugye fent sík, de míg odajutunk, át kellett kelni néhány hegyen, ami magyar viszonylatban az irgalmatlan magas kategóriába esik, nemzetközi szinten már hegynek számít. Maga az út szépen tekergett felfelé a csúcsok között, egyre közelibbnek tűntek a hófoltok, és egyre gyakoribbnak a lucfenyvesek, amik végül teljesen felváltották az erdeifenyőt. Ahogy egyre feljebb értünk, a talaj is elfogyott alóluk, az öles fák már a puszta sziklából álltak ki. Szerintem a tömör alapkőzetbe fúrtak nekik lukat, aztán beleállították őket, apró ékekkel beékelve, mint otthon szoktuk a karácsonyfát. Felfelé nézegetve lehetett látni, hogy egyre csenevészebbek, a csúcsok közelében aztán már semmi. Az északi oldalon a hófoltok már határozottan a mi magasságunkban voltak, sőt egy helyen szánkózó gyerekeket is láttunk. Ha a hágó tetején, 1800 méteren megállt volna a busz, mi is hógolyózhattunk volna egyet, de nem, már indultunk is lefelé.
Ahogy haladtunk, feltűnt, hogy csak az örökzöldek virítanak, a lombhullatóknál még semmi, aztán valahol 1600 méteren már voltak éppen kihajtott friss levelek is. Meghökkentő volt ez, úgy, hogy lent a tengerszinten már nyár van. A táj osztrák is lehetett volna, ha nincsenek a falvakban minaretek. Még egy kevés ereszkedés után máris az Anatóliai fennsíkon gurultunk, igaz kicsit magasabban, mint Kékestető.
Konyába napnyugtakor érkeztünk meg, zümmögték is a müezzinek, hogy Allahu akbar! Mire a városközpontba ért velünk a dolmuş, már sötét volt.

Címkék: törökország konya

3015 km, Olympos

2009.05.21. 10:00 | Ahmet | 2 komment

Tudom, Olympos Görögországban van, meg a spájzban az ecet mellett, de itt is van egy. Egyrész hátizsákos gettó – mert ilyen is van -, másrészt ókori rom. A hátizsákos gettó pont olyan, mint a turistagettó, de itt csak hátizsákos turisták vannak, azok viszont sokan. Bár még nincs szezon, tehát viszonylag kicsi a tumultus. Mi egy fa-házban szállásoltuk el magunkat. Úgy értem, hogy nem csak hogy fából készült ház, hanem egy fán van. Pontosabb elképzelés érdekében azt mondanám, hogy egy tyúkól franciaággyal. Méretben, kiviteli minőségben, ablakok számában is. A tyúkólhoz járt reggeli és vacsora is, ami mint később kiderült igencsak megérte. Olympos népszerűsége egyébként nem indokolatlan, mert gyönyörű helyen fekszik.

Meredek sziklák között jó mély völgyben állnak, vagy inkább fekszenek a romok, köztük egy kis patak folydogál lelkesen a tenger felé, még nem tudja, hogy idén nyáron is ki fog száradni. A templomok, színház, nekropolisz az erdőben, vagy inkább a dzsungelben állnak, kis ösvényeken lehet felfedezni, aminek van egy romantikája. Kicsit mint egy Indiana Jones film, nem lehet tudni mi bukkan elő a következő kanyarban. Persze a legveszélyesebb kalandunk az volt, hogy egy rák keresztezte az ösvényünket. Ez is inkább rá nézve volt veszélyes, mert könnyen agyontaposhattuk volna. Ezt ő is átérezte, és kétségbeesetten menekült a bozótba az utánatolt hatalmas objektív elől.
Egy keskeny, viszont meredek és omlatag ösvényen az akropoliszhoz is felmásztunk. Nem, ez nem az Akropolisz, ami Görögországban van! Közbeszúrnám, hogy Törökországban több ókori görög emlék van, mint Görögországban. A kilátás gyönyörű volt. Egyik irányban a völgy, a másikban a tenger. A kettő közt meg fehér kavicsos tengerpart, botrányosan kék vízzel és kishajóval. Még jó hogy pálmafa, meg naplemente nem volt, mert az már nagyon giccses lett volna.
Az akropolisz után a nekropoliszt jártuk végit. Tényleg, ha a metropoliszokban metró jár, akkor a nekropoliszokban nekró? Kis sírkamrák sorakoztak végig a hegyoldalban, elejükön kő tolóajtóval. Pár amerikainak a helyi guide magyarázta éppen, hogy azért volt tolóajtó, hogy ki meg lehessen nézni, hogy ki jött. Mi van?! Az ilyen „hé miszter” idegenvezetőkre költött pénzt célszerűbb szivar meggyújtására használni, az legalább látványos.
Estére – elveinkel nem igazán egyezően – befizettünk egy Chimaere túrára. Egyrészt lusták voltunk gyalogolni, de inkább az, hogy sötétben térkép nélkül átvágni az erdőn nem ér meg pár lírát. Szóval a fél nyolcas – egyébként öt fős – csoport kilenckor el is indult.
Azért kell este menni, mert a tűz sötétben látványos. A Chimaera a mai napig rejtély. A sziklák repedésein feltörő gázok a levegővel keveredve spontán begyulladnak, és égnek már évezredek óta. A gáz összetételét a mai napig nem tudták megállapítani, írja az útikönyv, én meg azt mondom, hogy talán az író nem talált róla semmit, vagy a kutyát nem érdekelte az összetétel. Esetleg egy helyi idegenvezető adta az információt.
Szóval ott lángolnak ezek a kis tábortüzek a hegyoldalban, erőteljes Zippo szagot árasztva. Látványos, és misztikus, pláne az lehetett az ókorban, amikor még senki nem szagolt Zippot, és nem hallott gázkromatográfiáról, spektrofotográfiáról és gázösszetételről. Ahogy ott ültünk a tüzek körül - ízlés szerint kolbászra, szalonnára vágyva – a völgyben megjelent valami világító vörös dolog. Először hőlégballonra tippeltünk, meg persze ufóra, de szép lassan, ahogy kiemelkedett a horizont mögül, kiderült, hogy a Hold. Gyönyörű volt, még senki nem látta ilyennek.

Az út

 

Címkék: törökország olympos

2727 km, Fethiye

2009.05.20. 10:10 | Ahmet | Szólj hozzá!

A felkelés nem is ment olyan egyszerűen, lehet, hogy a nagy henyélésben már el is puhultunk? Mindenesetre mára a Kayaköy, Ölüdeniz útvonalat terveztük be, méghozzá gyalog.

Kayaköynek semmi köze a nálunk közismert Ibrahim úrhoz, egyszerűen kőfalut jelent. Mondjuk nem tudom, hogy régen is ez volt-e a neve, vagy csak azután kapta, hogy a lakóit kitelepítették. Mert itt is volt olyan, nem csak felénk, sőt akkoriban lehet, hogy ez egy világméretű divat volt. Akkorra már az örményeket elrendezték, maradtak a kurdok, meg a görögök. Utóbbiak voltak soron, mivel Kurdisztán nincs, ahova kitelepíthették volna a kurdokat, bár ha lenne, ma is lenne lakosságcsere. Bár furcsa kérdés ez, mert a kurdok szeretnének ilyen országot és szeretnének lakosságcserét is. A nagy egyetértésben csak annyi hiba van, hogy ezt a bizonyos országot túlnyomórészt a mai Törökországból szeretnék lenyisszantani.

Nade vissza a görögökhöz. Szóval ott is volt nagy egyetértés Görögország és Törökország között, nagyjából olyan, hogy mindketten egyetértettek abban, hogy „Vidd innen a fajtád!”
Áthidalható problémaként csak annyi merült fel, hogy sok görög volt itt, kevés muszlim ott, így aztán nem egy az egybe váltották a görögöt törökre. Elhelyezési problémák Görögországban voltak, ezért is van arrafelé jó néhány újjal kezdődő falu, mint Amerikában. Hiába, fantáziátlan faj vagyunk. A törökországi görög falvak viszont itt maradtak üresen, mint például Kayaköy, avagy Levissi, ha már görögök voltak. Jelenleg múzeum, és csontváz. A környékbeliek természetesen elhordtak mindent, ami hasznosítható, csak a falak maradtak. Nem hinném, hogy a szemükre lehetne vetni bármit, hiszen nem lopták el. Szóval a hegyoldalban áll egy meglehetősen nagy falu, vagyis a házak falai. Van benne valami hátborzongató, különösen, ha az ember látja a romos templom fekete és fehér kavicsokból mintásra kirakott padlóját, vagy a házak falán a vakolatban a mester ujjlenyomatát, de helyenként még a kiskertben is sorban kelnek ki a virágok, pedig több mint 80 éve áll az egész üresen.
A falak közti bóklászás után elindultunk a kis sárga-piros festékcsíkokkal jelölt gyalogúton Ölüdenizbe. Az út nagyon látványos, nagyrészt a tenger felett halad az ösvény a hegyekben, ahonnan jó kilátás nyílik az apró giccsesen kékvizű kis öblökre, amiket természetesen zöld erdők vesznek körül. Most még tavasz van, így a perzselő meleg és a zsibbasztó kabócakoncert még nincs meg, de annyira nem is hiányzott. Viszont vannak éles sziklák, amiken G bemutatta, hogy én miért nem hordok szandált. Persze ő tud járni és nem csak csetlik-botlik, mint én, de még így is felszisszent néha, ha a lépés nem úgy jött ki, ahogy eltervezte.
A tengerpartra leérve vettünk egy teljes mértékben megérdemelt jégkrémet, és kiültünk az apró kavicsos tengerpartra. 16 km-t nyomtunk le, hegynek fel, hegynek le. Kis rekreációs heverészés után, mikor kezdte égetni a hátunkat a sok fehér kavics, felültünk az első minibuszra, és visszamentünk Fethiyébe.
Tulajdonképpen ez a minibusz az, amit dolmuşnak hívnak errefelé. Adott útvonalakon közlekednek, de ott inti le az ember, ahol akarja, és ott is száll ki, ahol sikerül elmagyarázni a sofőrnek, hogy ki akar szállni. A díjazása csak a helyiek számára egyértelmű, nekünk mindig meg kell kérdezni, hogy mennyi.
 

 

 

Címkék: törökország fethiye

2694 km, Fethiye

2009.05.18. 10:00 | Ahmet | 2 komment

A bodrumi kissé lazább nap elmaradt, mivel inkább a romokat választottuk, ma meg mentünk tovább Fetihyébe, de a viszonylagos lazításról nem akartunk lemondani, így az öt órás buszozás utánra nem terveztünk semmit, legfeljebb laza sétálgatást. Egyébként a távolság önmagában nem indokolná, hogy Bodrumból öt óra alatt zötyögjön át a busz Fethiyébe, ami kb. 260 km, de a távolságon, mint üveggolyón kívül ott vannak a hegyek, amik eléggé meglassítják a közlekedést. Az utak egyébként jók, csak hát vannak olyan szakaszok, ahol 8 km-en ereszkedtünk 600 métert, légvonalban meg nem haladtunk többet kettőnél, és így azért már hasonlít az útvonal egy elejtett tégláéhoz, csak szerencsére sokkal lassabb.

Fethiye nem nagy város, viszont hosszú, mivel az említett hegyek sora és a tenger közötti rést foglalja el. Ennek köszönhető az is, hogy a buszpályaudvarról - rendkívül előzékeny módon - ingyenes minibuszok viszik a fáradt vándort a városon végig, hogy aztán ott szálljon ki, ahol akar. Velünk nem pontosan ez történt, mivel egy szállodai felhajtó úgy vélte, hogy az ígéret, miszerint megnézzük a szállodáját, azt jelenti, hogy tényleg ott fogunk szobát kivenni, és ennek hatására megmondta a sofőrnek, hogy hol rakjon ki minket. Hát ott rakott ki. A szállodát végül nem néztük meg, mert olyan mértékben a város túlsó végén volt, hogy számunkra ez elfogadhatatlan volt, úgyhogy visszasétáltunk egy keveset, hogy kikössünk azon a helyen, ahol pár évvel ezelőtt már jártam. Szerintem jó döntés volt, még légkondink is van, szerencsére kikapcsolt állapotban, mert semmi szükség rá.

Az időjárás egyébként kellemes. Napközben még nincs hőség, de strandra már lehetne menni, ha nem lenne hideg még a víz. A hegyekben viszont hűvös van, a hegyek tetején meg kimondottan hideg. Bár egy hegy tetején sem jártunk, de a hó arra utal, hogy nincs kánikula.
A sikeres szállodai manőver után lesétáltunk a kikötőbe, és beültünk egy étterembe vagy kávézóba enni. Az étterem kiválasztás nagyon egyszerű: oda kell menni, ahol csak törökök vannak és nincs az ajtóban felhajtó, aki mindenáron be akar rángatni.
Ahogy terveztük, a nap hátralevő részében nem csináltunk semmit, azon kívül, hogy a bazárban végignéztük a kínálatot, és eldöntöttük, hogy mi az, amit nem vennénk meg és mi az, amit csak egyszerűen nem fogunk. 

Az utunk

Címkék: törökország fethiye

süti beállítások módosítása