Ázsia, a Himalája körül

Hív az út, menni kell! Ezért aztán el is indulunk kettecskén, busszal, vonattal, vagy ami éppen jön, hogy elmenjünk Pekingig, meg vissza, körbejárva azt a nagy ráncot, amit India gyűrt az Eurázsiai kőzetlemezre. Mellesleg teszünk egy kísérletet arra, hogy mindarról, ami közben történik, itt közvetítsünk.

Utolsó kommentek

  • mcs: @Ahmet: óver the earth? (2011.11.16. 18:43) Beígért végszó
  • Ahmet: Holdra raknád az óvert? De nem lenne over, csak Holdon lenne. (2011.11.16. 08:30) Beígért végszó
  • mcs: holdi óvert! (2011.11.14. 20:19) Beígért végszó
  • Ahmet: @encián: Dolgozgatunk. Azért remélem, hogy lassan tényleg dolgozni is fogunk, aztán lesz miből világot látni. 20 órás? Hmmm, szerintem több volt, de nehéz ezt kiszámolni, mert közben van néhány átsz... (2011.11.13. 10:39) Beígért végszó
  • encián: Ez igen!:-) Mo.-tól a legtávolabbi pontok egyike, legalább 20 órás repülőút. Dolgoztok vagy "világjártok"? üdv.: encián (2011.11.06. 14:50) Beígért végszó
  • Utolsó 20

Címkék

agra (2) ahmedabad (1) amritsar (2) attapeu (1) aurangabad (2) bahrain (1) bangkok (14) batrik (3) bengaluru (1) bikaner (2) bodrum (2) buon ma thuot (1) cat ba (1) champasak (1) chengdu (5) cheung ipauk (1) chiang mai (2) chiang rai (2) chitral (1) cuc phuong (2) dalat (1) dali (1) darjeeling (1) dege (1) delhi (6) doğubayazıt (2) don det (2) dunhuang (2) előkészület (5) emei shan (2) ernakulam (2) esfahan (3) fenghuang (1) fethiye (2) ganzi (1) gilgit (4) göreme (3) guilin (2) halong öböl (1) hampi (2) hanoi (4) hoi an (2) hongsa (2) hsipaw (3) huaihua (1) hua hin (1) hue (3) hyderabad (1) ihlara (1) india (73) irán (26) isztambul (4) jaipur (2) jaisalmer (2) jammu (1) jodhpur (2) kalaw (1) kaluts (1) kambodzsa (11) kanchanaburi (3) kangding (1) karachi (1) karimabad (3) kashgar (2) kerman (2) khajuraho (1) kína (68) kinpun (1) kolkata (2) kompong chhnang (1) kong lo (1) konya (2) kon tum (1) ko lipe (5) krabi (4) kratie (1) kunming (3) lahore (6) laosz (27) lijiang (2) lopburi (1) luang nam tha (2) luang prabang (3) madurai (1) mandalay (5) manigango (1) mastuj (1) mcleod ganj (2) mumbai (3) munnar (1) myanmar (27) mysore (1) nanchang (1) nha trang (2) ninh binh (3) nyaungshwe (4) nyaung u (4) olympos (1) orchha (2) pakisztán (23) pakse (2) pak chong (3) palolem (3) panaji (2) passu (1) peking (4) phimai (1) phnom penh (3) phonsavan (3) phouvan (1) pingyao (2) qazvin (2) rasht (2) rayen (2) rishikesh (2) saigon (2) sapa (2) sen monorom (2) sershu (1) shin gompa (1) shiraz (7) siem reap (4) sost (1) srinagar (2) sukhothai (2) suzhou (2) tabriz (3) tangkou (2) tashkurgan (2) thaiföld (40) thansan (1) tha khaek (2) tidei (1) törökország (17) toudeshk (2) trichy (3) turpan (2) udaipur (4) udomxai (1) úton (35) vang vieng (3) varanasi (2) vientiane (3) vietnám (30) xian (1) xiao likeng (1) xining (1) xinjie (2) yangon (4) yangshuo (5) yazd (2) yushu (4) zhongdian (2) Címkefelhő

HTML

25270 km, Peking

2009.08.27. 10:00 | Ahmet | 1 komment

Ugyan nem keltünk túl korán, de még viszonylag sötét volt. Aztán rá kellett jönnünk, hogy ez bizony már sötét is marad, olyan pára ül a városon. Az ablakon kinézve alig láttuk az utca túloldalát, és habár Peking nagy, a kínaiak meg megalománok, azért ennyire nem széles egy utca sem.
Reggelire gyorsan főztünk magunknak egy vödrös levest a lenti boltból. Ilyet nálunk is lehet kapni, csak zacskóban. Az ember felbontja, beleszórja a fűszereket, felönti forró vízzel és vár öt percet, ezzel kész is, gondolom ismerős. Itt még edényt sem kell hozzá keresni, így aztán egy szabvány kínai el sem indul egy vonatútra hat-nyolc ilyen nélkül. Forró víz meg mindenhol van. Például a szállodánkban is ott áll egy ipari vízforraló, csak ki kell menni a szoba tartozékát képező termosszal és hozni egy levesre valót.
Komoly étkezésünk után a sarkon metróra szálltunk. Előrelátóan négy jegyet vettünk, hogy visszafelé ne is kelljen foglalkozni vele. Abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy nem is tudtunk volna rossz felé menni, mert a körjáratnak pontosan a túloldalán kellet leszállni. Természetesen ez a megálló is egy vasútállomás, méghozzá az Északi. Úgy tűnik sokkal több vasútállomás van Pekingben a szükségesnél.
A légkondis metróból átszálltunk egy légkondis buszba, ami nagy előny a túlélés szempontjából, mert pokoli meleg volt. A busszal még majdnem egy órát utaztunk satufék-padlógáz módszerrel. Már el is határoztam, hogy ha hánynom kell, én bizony előre fogok ballagni és a sofőrt hányom le. Nem hánytam, pedig már szinte vágytam rá.
Helyette megérkeztünk a Nyári Palotához. Nem tudom miért nyári a palota, mikor itt is pont annyira volt rohadt meleg és pára, mint a városban. Azt hiszem, hogy ha már nyári rezidenciát építenék, és évente kétszer költöznék, ráadásul olyan gazdag lennék, mint egy kínai császár, akkor már valami hűvös helyre mennék, nem 20 kilométerre a másik palotától. Mindenesetre szép munkát végeztek, ha eltekintünk attól, hogy nem hűvösebb, mint a téli.
A Kunming tó partján építették fel, nagyrészt egy dombon, amiről kitűnő kilátás nyílik a tóra, már amikor éppen nem csak tömény párát látni. Természetesen van néhány templom is, mert az kell, és rengeteg sárga tetőcserép, ami hagyományosan a császár színe.
A tóban rengeteg lótusz van, sajnos a legtöbbjük már elvirágzott, ezenkívül csónakok tömkelege ringatózik rajta. Tó alatt nem valami kacsaúsztatóra kell gondolni, szép méretes.
A palotához egy hatalmas ligetes rész is tartozik, ebben vannak elszórva az egyéb látnivalók pl. templomok, kertek, kapuk (természetesen mindegyiknek valami rendkívül hangzatos nevet adtak, mint pl. a Hajnali fény kapuja, az Erény és harmónia kertje), a tóparti pavilonokból álló, igen jól kinéző Suzhuo bevásárlóutca, és egy kiállítás a palotában használt tárgyakból.
Körülbelül négy óra alatt jártuk be az összes látnivalót, úgy, hogy az egyik kert éppen felújítás alatt volt, szóval megérte az árát. Valószínűleg hűvösebb időben méginkább élvezhető.
Hazafelé az előre megvásárolt metrójegyünk nem nyitotta ki a kaput, rá kellett jönnünk, hogy csak azon az állomáson használható, ahol vásároltuk. Ilyen idióta rendszert én még nem láttam, ki is fejeztük nemtetszésünket a személyzetnek, akik természetesen nem értették a problémánkat.
A szállodába visszaérve konstatáltuk, hogy beáztunk. Nagy nehézségek árán előkerítettünk egy takarítónőt, aki előkerített egy karbantartót, aki közölte, hogy ha probléma újra előáll, hívjuk fel a 8-as számon a takarítónőket. Nagyszerű, mert hívtuk már korábban a 8-ast, ahol annyit tudtak angolul, hogy „I don’t know!” és átkapcsoltak a portára. Reméljük, nem áll újra elő a probléma.

 

Címkék: kína peking

A bejegyzés trackback címe:

https://tinylittlebigthing.blog.hu/api/trackback/id/tr301311207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pkaresz48 2009.08.28. 06:01:46

Sziasztok!

Itt reggel van!
Ti már gondolom úton, s újabb élménnyel lesztek gazdagabbak, (beleértve az étkezést is) :-)
A képeket naponta újranézem! Jó kezekben va az az 5D MII Canon!
S természetesen a 350D is! :-)
További szép napot! Jó fényeket! G-nek külön gratú ! Remek lány!
Jó utazást!
Üdv: Karesz
süti beállítások módosítása