Ázsia, a Himalája körül

Hív az út, menni kell! Ezért aztán el is indulunk kettecskén, busszal, vonattal, vagy ami éppen jön, hogy elmenjünk Pekingig, meg vissza, körbejárva azt a nagy ráncot, amit India gyűrt az Eurázsiai kőzetlemezre. Mellesleg teszünk egy kísérletet arra, hogy mindarról, ami közben történik, itt közvetítsünk.

Utolsó kommentek

  • mcs: @Ahmet: óver the earth? (2011.11.16. 18:43) Beígért végszó
  • Ahmet: Holdra raknád az óvert? De nem lenne over, csak Holdon lenne. (2011.11.16. 08:30) Beígért végszó
  • mcs: holdi óvert! (2011.11.14. 20:19) Beígért végszó
  • Ahmet: @encián: Dolgozgatunk. Azért remélem, hogy lassan tényleg dolgozni is fogunk, aztán lesz miből világot látni. 20 órás? Hmmm, szerintem több volt, de nehéz ezt kiszámolni, mert közben van néhány átsz... (2011.11.13. 10:39) Beígért végszó
  • encián: Ez igen!:-) Mo.-tól a legtávolabbi pontok egyike, legalább 20 órás repülőút. Dolgoztok vagy "világjártok"? üdv.: encián (2011.11.06. 14:50) Beígért végszó
  • Utolsó 20

Címkék

agra (2) ahmedabad (1) amritsar (2) attapeu (1) aurangabad (2) bahrain (1) bangkok (14) batrik (3) bengaluru (1) bikaner (2) bodrum (2) buon ma thuot (1) cat ba (1) champasak (1) chengdu (5) cheung ipauk (1) chiang mai (2) chiang rai (2) chitral (1) cuc phuong (2) dalat (1) dali (1) darjeeling (1) dege (1) delhi (6) doğubayazıt (2) don det (2) dunhuang (2) előkészület (5) emei shan (2) ernakulam (2) esfahan (3) fenghuang (1) fethiye (2) ganzi (1) gilgit (4) göreme (3) guilin (2) halong öböl (1) hampi (2) hanoi (4) hoi an (2) hongsa (2) hsipaw (3) huaihua (1) hua hin (1) hue (3) hyderabad (1) ihlara (1) india (73) irán (26) isztambul (4) jaipur (2) jaisalmer (2) jammu (1) jodhpur (2) kalaw (1) kaluts (1) kambodzsa (11) kanchanaburi (3) kangding (1) karachi (1) karimabad (3) kashgar (2) kerman (2) khajuraho (1) kína (68) kinpun (1) kolkata (2) kompong chhnang (1) kong lo (1) konya (2) kon tum (1) ko lipe (5) krabi (4) kratie (1) kunming (3) lahore (6) laosz (27) lijiang (2) lopburi (1) luang nam tha (2) luang prabang (3) madurai (1) mandalay (5) manigango (1) mastuj (1) mcleod ganj (2) mumbai (3) munnar (1) myanmar (27) mysore (1) nanchang (1) nha trang (2) ninh binh (3) nyaungshwe (4) nyaung u (4) olympos (1) orchha (2) pakisztán (23) pakse (2) pak chong (3) palolem (3) panaji (2) passu (1) peking (4) phimai (1) phnom penh (3) phonsavan (3) phouvan (1) pingyao (2) qazvin (2) rasht (2) rayen (2) rishikesh (2) saigon (2) sapa (2) sen monorom (2) sershu (1) shin gompa (1) shiraz (7) siem reap (4) sost (1) srinagar (2) sukhothai (2) suzhou (2) tabriz (3) tangkou (2) tashkurgan (2) thaiföld (40) thansan (1) tha khaek (2) tidei (1) törökország (17) toudeshk (2) trichy (3) turpan (2) udaipur (4) udomxai (1) úton (35) vang vieng (3) varanasi (2) vientiane (3) vietnám (30) xian (1) xiao likeng (1) xining (1) xinjie (2) yangon (4) yangshuo (5) yazd (2) yushu (4) zhongdian (2) Címkefelhő

HTML

67468 km, Orchha

2010.04.12. 11:00 | Ahmet | Szólj hozzá!

A falu valaha főváros volt. Már meg sem lep az ilyesmi. Régen ez nem volt nagy kihívás, mivel meglehetősen sok királyság, hercegség, isten tudja mi még volt Indiában. Ez a város egy hindu királyság fővárosa volt, ami változó sikerrel volt a mogulok haverja. Akkoriban célszerű volt jóban lenni velük, mert a másik lehetőség a teljes pusztulás volt. Volt is ilyesmiben része a királyságnak. Salim herceggel ugyan jóban voltak, de míg Salim herceg volt a neve, addig túl sok hatalma nem volt, így apja, Akbar lerombolta a teljes királyságot. Később, mikor Salim herceg Jehangir császárra változtatta a nevét, apja halála után, kicsit jobban ment az orchhaiaknak is. Ebből a korból származik a Jehangir palota is, amit elsőként meglátogattunk.

A legenda szerint Jehangir látogatása alkalmából, neki építették. Ravasz, adtak egy baromi nagy ajándékot, amit aztán a tulajdonos nyilván nem vitt haza és nem is használt. Ezzel valószínűleg tisztában lehettek az építéskor is, mert szépen megcsinálták, mintha maguknak építenék. Talán ez a legszebb palota, amiben eddig jártunk. A legkellemesebb a legfelső szint, ahol jár a levegő, és a kellemes árnyék van a pavilonok alatt. Az ablakokat természetesen itt is csipkés kőrács, jali takarja.
A palota mögött áll a teveistálló, ami szerintem istállónak teljesen alkalmatlan, inkább egy labirintus Meg aztán minek négy lépcső egy istállóba, ami mind a tetőre vezet? Ráadásul meredek lépcső, nem tevének való.
A közvetlen szomszédban áll egy másik palota, a Raj Mahal. Ez nincs olyan jó állapotban, nem is olyan szép, mint a Jehangir Mahal, de a tetejéről ennek is remek a kilátás a másik palotára meg a folyóra (ami az egyik oldalon inkább csak szántóföld a száraz évszakban), de jól látható a falu is, a szokatlan formájú óriási templomaival.
A jelentősebb sétálgatásról gyorsan letettünk, ma is negyven fok felett volt a hőmérséklet. A legszebb templomokat azért megnéztük.
Elsőként a Chatarbuj templomot, ami gyakorlatilag a falu közepén áll, és inkább bazilika, mint sima templom, bár hindu lévén nem lehet ilyen kategóriába sorolni. Belül amúgy sem olyan nagy, a falvastagság erős biztonsági tényezővel lett méretezve.
Nagy élet nem folyt benne, sőt, alighanem nem is nagyon szokott. A szentély lezárt kapuja feletti résből denevérek másztak elő, vagy inkább egymást lökdösték ki, a padlón egy kutya aludt, aztán valahonnan előkerült egy hiperaktív srác is, aki némi baksis reményében kinyitotta nekünk a tetőre vezető lépcső ajtaját és fel is vezetett minket.
A lépcső keskeny volt, a plafon alacsony, a denevérek meg rosszul navigáltak, valószínűleg a srác telefonjából üvöltő bollywoodi sláger zavarta össze a hanglokátorukat. Állandóan nekünk jöttek, ami nem volt kellemes érzés a sötétben.
A tetőről remek kilátás nyílik a környékre, amit gondosan teleraktak mobiltelefon-adótornyokkal. Nem tudom, hogy lehetne rákényszeríteni a cégeket, hogy használjanak közös tornyokat! Nekik is olcsóbb lenne.
Innen a falu szélén túl, egy dombtetőn épült templomhoz mentünk. Ez is teljesen szokatlan elrendezésű, körben egy kerengővel, középen egy toronnyal, aminek az aljában van a szentély. A falakat tizenhetedik századi festmények díszítetik, azokat pedig belekarcolt nevek. Ráadásul hindu nevek. Milyen véglény az, aki ilyet csinál?
Üldögéltünk egy darabig a tetőn, élveztük a szellőt, hallgattuk a bejáratnál furulyázó sadhut, aki mindig erőteljesen rákezdett, ha valaki közeledett.
A délutánt sziesztázással töltöttük, hogy aztán napnyugta környékén elmenjünk a chhatrikhoz, vagyis a síremlékekhez. Roppant kellemetlen érzés lehetett, hogy egy hindu királynak nem volt sírja, a mohamedánoknak meg volt. De megoldották a problémát: a testet elégették, hamvakat a folyóba szórták, annak rendje szerint, de egy marha nagy épületet azért felhúztak a folyóparton. Igazából nem egyet, mert fejenként járt egy.
A terület körbe van kerítve, de itt is koncessziót szerzett valaki, aki fejenként egy ötvenesért hajlandó beengedni bárkit.
Szépek az emlékművek, de minket hirtelenjében jobban izgattak a keselyűk, amik a tetőkön ültek, illetve a dekorációnak szánt kis kupolák alatt fészkeltek. Kicsit morbid, hogy a síremlékeken tanyáznak. Az egyikbe fel is lehetett menni, onnan egész jó rálátás nyílt egy fészekre, amiben fióka is volt, ráadásul meglehetősen nagy. A kapuőr szerint „bébi” volt. Furcsa volt ezt a szót hallani egy kopasz nyakú randa dögre alkalmazva, ami éppen valami dögöt csipegetett.

 

Címkék: india orchha

A bejegyzés trackback címe:

https://tinylittlebigthing.blog.hu/api/trackback/id/tr921895548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása