Ázsia, a Himalája körül

Hív az út, menni kell! Ezért aztán el is indulunk kettecskén, busszal, vonattal, vagy ami éppen jön, hogy elmenjünk Pekingig, meg vissza, körbejárva azt a nagy ráncot, amit India gyűrt az Eurázsiai kőzetlemezre. Mellesleg teszünk egy kísérletet arra, hogy mindarról, ami közben történik, itt közvetítsünk.

Utolsó kommentek

  • mcs: @Ahmet: óver the earth? (2011.11.16. 18:43) Beígért végszó
  • Ahmet: Holdra raknád az óvert? De nem lenne over, csak Holdon lenne. (2011.11.16. 08:30) Beígért végszó
  • mcs: holdi óvert! (2011.11.14. 20:19) Beígért végszó
  • Ahmet: @encián: Dolgozgatunk. Azért remélem, hogy lassan tényleg dolgozni is fogunk, aztán lesz miből világot látni. 20 órás? Hmmm, szerintem több volt, de nehéz ezt kiszámolni, mert közben van néhány átsz... (2011.11.13. 10:39) Beígért végszó
  • encián: Ez igen!:-) Mo.-tól a legtávolabbi pontok egyike, legalább 20 órás repülőút. Dolgoztok vagy "világjártok"? üdv.: encián (2011.11.06. 14:50) Beígért végszó
  • Utolsó 20

Címkék

agra (2) ahmedabad (1) amritsar (2) attapeu (1) aurangabad (2) bahrain (1) bangkok (14) batrik (3) bengaluru (1) bikaner (2) bodrum (2) buon ma thuot (1) cat ba (1) champasak (1) chengdu (5) cheung ipauk (1) chiang mai (2) chiang rai (2) chitral (1) cuc phuong (2) dalat (1) dali (1) darjeeling (1) dege (1) delhi (6) doğubayazıt (2) don det (2) dunhuang (2) előkészület (5) emei shan (2) ernakulam (2) esfahan (3) fenghuang (1) fethiye (2) ganzi (1) gilgit (4) göreme (3) guilin (2) halong öböl (1) hampi (2) hanoi (4) hoi an (2) hongsa (2) hsipaw (3) huaihua (1) hua hin (1) hue (3) hyderabad (1) ihlara (1) india (73) irán (26) isztambul (4) jaipur (2) jaisalmer (2) jammu (1) jodhpur (2) kalaw (1) kaluts (1) kambodzsa (11) kanchanaburi (3) kangding (1) karachi (1) karimabad (3) kashgar (2) kerman (2) khajuraho (1) kína (68) kinpun (1) kolkata (2) kompong chhnang (1) kong lo (1) konya (2) kon tum (1) ko lipe (5) krabi (4) kratie (1) kunming (3) lahore (6) laosz (27) lijiang (2) lopburi (1) luang nam tha (2) luang prabang (3) madurai (1) mandalay (5) manigango (1) mastuj (1) mcleod ganj (2) mumbai (3) munnar (1) myanmar (27) mysore (1) nanchang (1) nha trang (2) ninh binh (3) nyaungshwe (4) nyaung u (4) olympos (1) orchha (2) pakisztán (23) pakse (2) pak chong (3) palolem (3) panaji (2) passu (1) peking (4) phimai (1) phnom penh (3) phonsavan (3) phouvan (1) pingyao (2) qazvin (2) rasht (2) rayen (2) rishikesh (2) saigon (2) sapa (2) sen monorom (2) sershu (1) shin gompa (1) shiraz (7) siem reap (4) sost (1) srinagar (2) sukhothai (2) suzhou (2) tabriz (3) tangkou (2) tashkurgan (2) thaiföld (40) thansan (1) tha khaek (2) tidei (1) törökország (17) toudeshk (2) trichy (3) turpan (2) udaipur (4) udomxai (1) úton (35) vang vieng (3) varanasi (2) vientiane (3) vietnám (30) xian (1) xiao likeng (1) xining (1) xinjie (2) yangon (4) yangshuo (5) yazd (2) yushu (4) zhongdian (2) Címkefelhő

HTML

62616 km, Udaipur

2010.03.20. 10:00 | Ahmet | 5 komment

Úgy döntöttünk reggel tovább is állunk. Kilenckor sikerült felkelnünk, következésképpen valamivel kilenc után jelentkeztünk ki a szállodából. A recepciós srác rögtön azzal fogadott, hogy lejárt az idő, fizetnünk kell, mert tegnap kilenckor jelentkeztünk be, és most meg már 9:25 is megvan (sok a szállodában 24 órás kijelentkezés van érvényben, ami a világ legnagyobb baromsága). Próbáltuk felhívni rá a figyelmét, hogy kb. 20 percről beszélünk, amiért szívesen fizetünk neki 5 rúpiát. Mivel ezzel nem értett vele egyet, egyszerűen otthagytuk. Jelentsen fel, ha gondolja, megvannak neki az adataink!
A buszállomáson kiderült, hogy fél órán belül van egy busz Udaipurba, de arra már nincs ülőhely, csak alvós. Mindegy, nem volt kedvünk várni, úgyhogy megvettük. A fickó átkísért minket a busztársaság irodájába (a kísért nem a helyes kifejezés, lógó nyelvvel rohantunk utána a cuccokkal), ahol aztán kiderült, hogy egy db. alvóshelyet adtak el kettőnknek, természetesen a kettő áráért. Próbáltuk leérvelni, hogy ez nem frankó, de reménytelen volt. A vonatra képtelenség jegyet kapni, az esti buszt meg nem akartuk megvárni. A buszon aztán kiderült, hogy a duplaágyas helyeken négyen ülnek, tehát még jól jártunk. Már induláskor csurig volt a busz, és folyamatosan szálltak fel rá az emberek. Azt kell, hogy mondjam, a mi helyünk még egész kényelmes volt. Leszámítva azt persze, hogy elfelejtettük rögtön az elején behúzni az ajtónkat, aminek az lett az eredménye, hogy a folyosón ülő emberek oda támasztották a fejüket, vállukat, az egyik még a cuccát is berakta. Amikor a talpamra támasztotta a fejét, lábujjmozgatással jeleztem, hogy ez nem OK, meglepődve nézett rám, hogy mi a gond. Az ebédszünetről visszatérve egy bácsi már bent is ült a helyünkön a motyójával, és láthatóan úgy gondolta, hogy betársul mellénk harmadiknak. Miután én is bemásztam, behúztam az ajtót, hogy egyértelműek legyenek a szándékaink.
Egyébként ahogy haladunk északra, úgy lesz egyre mocskosabb India. Az ebédlőhelyen volt ingyenes vécé, az emberek mégis körbeszarták az egész környéket, a szemét meg mindenfelé hegyekben állt. Valahogy a környezetükkel szemben teljesen igénytelenek, és ez nem pénz kérdése.
A busz 7 óra alatt tette meg az utat. Az egyik ellenőrzőpont előtt az összes olyan utast, akinek nem volt helye, leszállították, egy utánfutós traktoron utazva mentek át az ellenőrzőpontnál, aztán utána visszaszállhattak. Velünk is behúzatták a sötétített üveget, gondolom nem teljesen szabályos, hogy kettőnknek adták el az egy helyet.
Ezután már a tetőn is tömegek utaztak, ha akarnám se tudnám megmondani, hogy hány ember volt a buszon. Udaipurban valahol a nyomornegyed mellett raktak le, ahol azonnal megtaláltak az irdatlan mocskos kölykök tollat, kekszet, rágót követelve. A hátizsákjainkat ha lehet, akkor még dzsuvásabban kaptuk vissza. Valószínűleg útközben valamikor kirakták őket a sárba. Mindegy, sokat már nem lehetett rontani a helyzeten, a pakisztáni olajos pác óta így is-úgyis ocsmányul néznek ki, hiába mossuk őket. Az biztos, hogy Indiában nem lesz mosatás, mert az itteni dhobik úgy mosnak, hogy áztatás után kőhöz csapkodják a cuccot. Ha van rajta gomb vagy csat, ha nincs. Nem venném jó néven, ha eltörnének a csatok, mert a nélkül gyakorlatilag használhatatlan a hátizsák.
Azonnal jól látszott, hogy egy turistás városban járunk, mert a riksát nem sikerült kellőképpen lealkudnunk. Természetesen ez is bepróbálkozott, hogy az a szállás, amit kinéztünk, azt nem jó, ő tud egy jobbat. Már nagyon rutinosan álljuk a sarat, mondtuk neki, hogy azért csak vigyen oda. Egész olcsón kaptunk szobát, maga a ház is tök jól néz ki. Egyetlen hibája, hogy nincs konnektor a szobánkban.
A városnak egyébként teljesen mediterrán hangulata van, ez az első igazán jó hangulatú indiai város. Kis zegzugos utcácskái vannak, ezerszer lemeszelt házakkal, melyeknek alsó szintjében butikok vannak (történetesen ugyanazokat a dolgokat árulják, mint Hampiban), az épületek tetején meg éttermek kilátással a tóra meg a palotára. Ki is próbáltunk egyet, de azonnal meg is bántuk. A kaja, amit felszolgáltak nem volt friss, rögtön vacsora után kavarogni kezdett a gyomrom, rá is mentem azonnal Bolus Adstringenssel (Bónusz Absztinens).

 

Címkék: india udaipur

A bejegyzés trackback címe:

https://tinylittlebigthing.blog.hu/api/trackback/id/tr491802304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KennyOMG · http://etkt.blog.hu 2010.03.21. 07:53:34

Total offtopic ide, de remelem Kashmirt nem hagyjatok ki: pont mostanaban tavaszodik a Himalaja indiai felen.

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2010.03.21. 09:18:04

@KennyOMG: Shrinagarig úgy tűnik el tudunk menni, sajnos Kargil, Leh felé az út még zárva, jó esetben is csak egy hónap múlva lesznek nyitva a hágók, úgyhogy sajnos Ladak kimarad, de Kashmir nem. Legalábbis remélem! Kopp-kopp-kopp. Holnap próbálunk meg eljutni Jammuba (McLeod Ganjból)

KennyOMG · http://etkt.blog.hu 2010.03.22. 06:07:42

Ha, Srinagar a vilag legkiralyabb helyeinek egyike! Ha elfogadtok tanacsot, akkor a Dal Lake-et nagy ivben keruljetek el, feher embernek egyszeruen nem valo. Szerintem. Helyette lehet menni a Nigeen Lake-re, teljesen bekes, nyugis hely, meg a szuvenirarusok is megertik a "nem"-et, es bekenhagynak.

Igazabol mondanam, hogy a HB Clofftonon aludjatok-, de nem akarom tolni a biznicuket. Legyen eleg annyi, hogy miattuk vagyok ismet Indiaban, na. Telefonszam kell? :Đ

Ladakh meg, ize. Ha voltatok Tibetben, akkor nem bitos, hogy sok ujat tudna mutatni, bar, ALLITOLAG Ladakhban megvan az a "szabadsagerzes" ((c) Shai), ami Kinaban hianyzik. Konkretan osszehasonlitani nem tudok, de ami nagy fegyverteny szamomra: Ladakhban kaphato a vilag legjobb karalabeja!

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2010.03.27. 08:32:00

@KennyOMG:
Hát, mentünk jöttünk, nekünk valahogy nem jött be. Minduntalan el akartak ütni, de nem csak úgy szokás szerint, hanem ránkhúzták a kormányt, extra mocsok volt, nulla nyugalom, istentelen por, szögesdrót és katonák mindenhol, tapizás, helloshikarahelloshikara, stb. Szóval másfél nap pont elég volt belőle.

KennyOMG · http://etkt.blog.hu 2010.03.28. 17:26:50

Evvan, ha az ember vakon repul bele, es nincs eszeveszett nagy makja. En egy het mulva nekiallok megduplazni az eddigi idom, cirka egy honap a ladikon, mig at lehe tmenni Ladakhba. Vagy meg tovabb is, passz..

Pedig harom het Tamil Nadu utan most mar sirogorcsom van, es a maradek par napban tuti meg fogok csapni valakit Chennaiban. De Srinagar (pontosabban a tavak) a nyugalom szigete. Nekem eloszor makom volt, nektek nem. Ennyit szamit. :]
süti beállítások módosítása