Ázsia, a Himalája körül

Hív az út, menni kell! Ezért aztán el is indulunk kettecskén, busszal, vonattal, vagy ami éppen jön, hogy elmenjünk Pekingig, meg vissza, körbejárva azt a nagy ráncot, amit India gyűrt az Eurázsiai kőzetlemezre. Mellesleg teszünk egy kísérletet arra, hogy mindarról, ami közben történik, itt közvetítsünk.

Utolsó kommentek

  • mcs: @Ahmet: óver the earth? (2011.11.16. 18:43) Beígért végszó
  • Ahmet: Holdra raknád az óvert? De nem lenne over, csak Holdon lenne. (2011.11.16. 08:30) Beígért végszó
  • mcs: holdi óvert! (2011.11.14. 20:19) Beígért végszó
  • Ahmet: @encián: Dolgozgatunk. Azért remélem, hogy lassan tényleg dolgozni is fogunk, aztán lesz miből világot látni. 20 órás? Hmmm, szerintem több volt, de nehéz ezt kiszámolni, mert közben van néhány átsz... (2011.11.13. 10:39) Beígért végszó
  • encián: Ez igen!:-) Mo.-tól a legtávolabbi pontok egyike, legalább 20 órás repülőút. Dolgoztok vagy "világjártok"? üdv.: encián (2011.11.06. 14:50) Beígért végszó
  • Utolsó 20

Címkék

agra (2) ahmedabad (1) amritsar (2) attapeu (1) aurangabad (2) bahrain (1) bangkok (14) batrik (3) bengaluru (1) bikaner (2) bodrum (2) buon ma thuot (1) cat ba (1) champasak (1) chengdu (5) cheung ipauk (1) chiang mai (2) chiang rai (2) chitral (1) cuc phuong (2) dalat (1) dali (1) darjeeling (1) dege (1) delhi (6) doğubayazıt (2) don det (2) dunhuang (2) előkészület (5) emei shan (2) ernakulam (2) esfahan (3) fenghuang (1) fethiye (2) ganzi (1) gilgit (4) göreme (3) guilin (2) halong öböl (1) hampi (2) hanoi (4) hoi an (2) hongsa (2) hsipaw (3) huaihua (1) hua hin (1) hue (3) hyderabad (1) ihlara (1) india (73) irán (26) isztambul (4) jaipur (2) jaisalmer (2) jammu (1) jodhpur (2) kalaw (1) kaluts (1) kambodzsa (11) kanchanaburi (3) kangding (1) karachi (1) karimabad (3) kashgar (2) kerman (2) khajuraho (1) kína (68) kinpun (1) kolkata (2) kompong chhnang (1) kong lo (1) konya (2) kon tum (1) ko lipe (5) krabi (4) kratie (1) kunming (3) lahore (6) laosz (27) lijiang (2) lopburi (1) luang nam tha (2) luang prabang (3) madurai (1) mandalay (5) manigango (1) mastuj (1) mcleod ganj (2) mumbai (3) munnar (1) myanmar (27) mysore (1) nanchang (1) nha trang (2) ninh binh (3) nyaungshwe (4) nyaung u (4) olympos (1) orchha (2) pakisztán (23) pakse (2) pak chong (3) palolem (3) panaji (2) passu (1) peking (4) phimai (1) phnom penh (3) phonsavan (3) phouvan (1) pingyao (2) qazvin (2) rasht (2) rayen (2) rishikesh (2) saigon (2) sapa (2) sen monorom (2) sershu (1) shin gompa (1) shiraz (7) siem reap (4) sost (1) srinagar (2) sukhothai (2) suzhou (2) tabriz (3) tangkou (2) tashkurgan (2) thaiföld (40) thansan (1) tha khaek (2) tidei (1) törökország (17) toudeshk (2) trichy (3) turpan (2) udaipur (4) udomxai (1) úton (35) vang vieng (3) varanasi (2) vientiane (3) vietnám (30) xian (1) xiao likeng (1) xining (1) xinjie (2) yangon (4) yangshuo (5) yazd (2) yushu (4) zhongdian (2) Címkefelhő

HTML

52070 km, Nyaungshwe

2010.02.14. 11:00 | Ahmet | 3 komment

G reggel kipiszkált az ágyból, hogy menjünk el a piacra. Valójában nem volt sok esély már az alvásra, mivel a szálloda előtt járnak el a motorcsónakok, a már említett kínai csodamotorral, aminek a hangját igen csekély mértékben tompítja az aprócska kipufogó. Azt hiszem, összesen egy henger van bennük, meg elég sok köbcenti, szóval egy-egy motorcsónak elhaladása egyenértékű a tető felett elhúzó helikopterével. Szerencsére éjjel nem közlekednek.

Kisétáltunk a piacra, de nem volt túl nagy élet, úgyhogy egy kör után inkább elindultunk a Shwe Yaunghwe kolostorhoz. Igazán csodálatos nevek vannak Myanmarban is. Kezd kialakulni bennem az az elmélet, hogy egy város csak akkor fejlődhet, ha a nevét meg tudják jegyezni külföldiek is. Egyébiránt a kereskedelem már ott elbukik, hogy senki nem tudja a város nevét, amit meg nem tudunk megnevezni, az gyakorlatilag nincs is. Nem tudom mi lesz a szép új fővárossal, Nay Pyi Tawval.
A könyvünk szerint a térkép szélétől még 0,6 mérföldnyire van a kolostor, de a valóság nem támasztotta alá az információt, inkább 1,6 mérföld volt. Ennek ellenére kitartóan gyalogoltunk, míg el nem értük. Kis teakfa kolostor, aminek annyi a különlegessége, hogy ovális ablakai vannak. Végül is tényleg jól nézett ki, főleg mikor ezekből az ovális ablakokból nézelődtek a novíciusok. A szomszédos sztúpa is érdekesnek bizonyult. A körbefutó árkádok alatt a falban rengeteg apró Buddha szobor üldögélt, kis fülkékben, mindegyik alatt az adományozó neve. Volt köztük jó néhány külföldi is. Gondolom, nem konkrétan a szobrot adományozták, hanem pénzt, amit azzal honorált a kolostor, hogy kaptak egy kis Buddhát a sorban.
Visszasétálva a városba újra benéztünk a piacra, de még mindig nem éledt fel, úgyhogy feladtuk. Helyette a közelben sorakozó kolostorok felé vettük az irányt. Tulajdonképpen egy utcában van rögtön három, de mindegyik új épület, nem túl érdekesek. Inkább átsétáltunk a közeli payához, útközben elmentünk egy csokor romos sztúpa mellett. Úgy látszik, a környéken nagy divat volt a sztúpaépítés.
A paya nem volt rossz, bár a fotózásért pénzt kértek, ami arra utalt, hogy nincsenek tisztában a payájuk szépségével.
Egy dolog volt még, amit meg akartunk nézni, a várostól délre álló sztúpák. Már többször láttuk a csónakból, ahogy elhaladtunk a közelükben jövet-menet.
Útközben persze megint érdekesebb dolgokat láttunk, mint a cél maga. Egy fiú éppen egy méretes vízi bivalyt terelt bele a szántóföld melletti öntözőcsatornába, majd felgyűrt nadrágjában a hátára mászott, hogy lecsutakolja. Aranyos, ahogy ezek a nagy állatok, hatalmas szarvaikkal, hagyják, hogy egy kisfiú irányítsa őket. Persze nem árt figyelembe venni, hogy a kisfiú kezében van az orrukon átfűzött kötél vége. Persze a fürdetés pont nem az a tevékenység, amire nagyon nehéz lenne őket rávenni.
Utunk elvezetett egy iskola mellett is, ahol a kerítés mellett összegyűltek a gyerekek egy kis fényképezkedésre. Elsőre persze mind elmenekült, mikor közeledtünk, de miután a legbátrabb csináltatott magáról egy képet, már mindegyik akart egyet. Valószínűleg a tanárok nem nézik igazán jó szemmel az ilyesmit, mert igencsak nézegettek hátra, hogy nem jön-e valaki.
Végül csak elértük a sztúpákat is, amik mellett egy hatalmas giccses Buddha is üldögélt. Az ezer pagoda után egy kicsit gagyi volt a hely, úgyhogy sokat nem nézelődtünk, hanem visszamentünk a városba, hogy elrendezzük az elkövetkezendő napokat.

 

Címkék: myanmar nyaungshwe

A bejegyzés trackback címe:

https://tinylittlebigthing.blog.hu/api/trackback/id/tr441711685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pét' 2010.02.14. 22:05:16

Sziasztok!
Igazán nehéz írni olyat aminek számotokra lehet mondanivalója, de megpróbálom:
1.) soha nem voltam, s lehetk olyan gazdag, mint Ti ezekkel az élményekkel, tapasztalatokkal, csodálatos az életetek!
2.) kérek majd egy dedikált (számozott, legfeljebb egyszámjegyűt (;-)) ) könyvet az útról - gondolom ezt ki kell adni a sok szép képpel együtt!
További minden jót és szépet, jó egészséget,
szeretettel:
Pét'

hkalman 2010.02.25. 16:37:07

A konyvre en is vevo lennek :D DVD melleklettel ;)
süti beállítások módosítása