Ázsia, a Himalája körül

Hív az út, menni kell! Ezért aztán el is indulunk kettecskén, busszal, vonattal, vagy ami éppen jön, hogy elmenjünk Pekingig, meg vissza, körbejárva azt a nagy ráncot, amit India gyűrt az Eurázsiai kőzetlemezre. Mellesleg teszünk egy kísérletet arra, hogy mindarról, ami közben történik, itt közvetítsünk.

Utolsó kommentek

  • mcs: @Ahmet: óver the earth? (2011.11.16. 18:43) Beígért végszó
  • Ahmet: Holdra raknád az óvert? De nem lenne over, csak Holdon lenne. (2011.11.16. 08:30) Beígért végszó
  • mcs: holdi óvert! (2011.11.14. 20:19) Beígért végszó
  • Ahmet: @encián: Dolgozgatunk. Azért remélem, hogy lassan tényleg dolgozni is fogunk, aztán lesz miből világot látni. 20 órás? Hmmm, szerintem több volt, de nehéz ezt kiszámolni, mert közben van néhány átsz... (2011.11.13. 10:39) Beígért végszó
  • encián: Ez igen!:-) Mo.-tól a legtávolabbi pontok egyike, legalább 20 órás repülőút. Dolgoztok vagy "világjártok"? üdv.: encián (2011.11.06. 14:50) Beígért végszó
  • Utolsó 20

Címkék

agra (2) ahmedabad (1) amritsar (2) attapeu (1) aurangabad (2) bahrain (1) bangkok (14) batrik (3) bengaluru (1) bikaner (2) bodrum (2) buon ma thuot (1) cat ba (1) champasak (1) chengdu (5) cheung ipauk (1) chiang mai (2) chiang rai (2) chitral (1) cuc phuong (2) dalat (1) dali (1) darjeeling (1) dege (1) delhi (6) doğubayazıt (2) don det (2) dunhuang (2) előkészület (5) emei shan (2) ernakulam (2) esfahan (3) fenghuang (1) fethiye (2) ganzi (1) gilgit (4) göreme (3) guilin (2) halong öböl (1) hampi (2) hanoi (4) hoi an (2) hongsa (2) hsipaw (3) huaihua (1) hua hin (1) hue (3) hyderabad (1) ihlara (1) india (73) irán (26) isztambul (4) jaipur (2) jaisalmer (2) jammu (1) jodhpur (2) kalaw (1) kaluts (1) kambodzsa (11) kanchanaburi (3) kangding (1) karachi (1) karimabad (3) kashgar (2) kerman (2) khajuraho (1) kína (68) kinpun (1) kolkata (2) kompong chhnang (1) kong lo (1) konya (2) kon tum (1) ko lipe (5) krabi (4) kratie (1) kunming (3) lahore (6) laosz (27) lijiang (2) lopburi (1) luang nam tha (2) luang prabang (3) madurai (1) mandalay (5) manigango (1) mastuj (1) mcleod ganj (2) mumbai (3) munnar (1) myanmar (27) mysore (1) nanchang (1) nha trang (2) ninh binh (3) nyaungshwe (4) nyaung u (4) olympos (1) orchha (2) pakisztán (23) pakse (2) pak chong (3) palolem (3) panaji (2) passu (1) peking (4) phimai (1) phnom penh (3) phonsavan (3) phouvan (1) pingyao (2) qazvin (2) rasht (2) rayen (2) rishikesh (2) saigon (2) sapa (2) sen monorom (2) sershu (1) shin gompa (1) shiraz (7) siem reap (4) sost (1) srinagar (2) sukhothai (2) suzhou (2) tabriz (3) tangkou (2) tashkurgan (2) thaiföld (40) thansan (1) tha khaek (2) tidei (1) törökország (17) toudeshk (2) trichy (3) turpan (2) udaipur (4) udomxai (1) úton (35) vang vieng (3) varanasi (2) vientiane (3) vietnám (30) xian (1) xiao likeng (1) xining (1) xinjie (2) yangon (4) yangshuo (5) yazd (2) yushu (4) zhongdian (2) Címkefelhő

HTML

9269 km, Shiraz

2009.06.21. 10:00 | Ahmet | 2 komment

Ma kivételesen nem ébredtünk fel a kakasra, de azért holnap leöljük korábbi bűneiért. Például azért, mert ma fel kellett volna, hogy ébresszen. Mikor végre felfeszegettük a szemeinket, már túl melegnek ítéltük az időt ahhoz, hogy elinduljunk Firuz Abadba. Valójában persze teljesen mindegy, hogy mikor indulunk, mert mindegy, hogy délben, vagy egykor kell hegyet mászni.

Helyette elvonultunk internetezni, valamint előrelátásunkról tanúbizonyságot téve vettünk egy szép nagy sárgadinnyét, amit a folyosó végi koleszos stílusú hűtőbe raktunk, hogy estig lehüljön.
Este se volt komoly program, felmásztunk az Allah Akbar völgybe. Nincs benne semmi romantikus, ezen keresztül lehet elhagyni Shirazt, már évszázadok óta és most is. Következésképpen egy 2×4-5-6, vagy amire igény van sávos autóút halad benne. Azért hívják Allah Akbar völgynek, mert mikor a karavánok ideértek és megpillantották Shirazt, általában így sóhajtottak fel. Persze azért annyira nem lepődtek meg, hogy már itt van a kanyar után a cél, hiszen kicsit korábban volt egy állomás, ahol keményen megvámolták őket. Ez a vám volt a haradzs, amit nálunk is bevezettek a törökök, mert akkoriban az irániak és mi egy országban éltünk.
Van a völgyben egy kapu is, amiben egy Korán van, az alatt haladtak át a várost elhagyó karavánok, áldást szerezve így az útra, ami lássuk be, soha nem árt. A mostani kapu nem is régi, nem is szép, az eredeti Koránt, ami benne volt, meg 2003-ban ellopták egy múzeumból. Ennyit az áldásról.
A völgy melletti hegy tetején pedig néhány sír van, ahova az útikönyv szerint érdemes felmászni a kilátásért. Mi is felmásztunk, de a lélegzetelállító inkább a mászás volt maga, mint a látvány.
Este pedig mi várt a hűtőben? A dinnye, mert ez nem egy kollégium.
 

Címkék: shiraz irán

9255 km, Shiraz

2009.06.20. 10:00 | Ahmet | Szólj hozzá!

Délelőtt a Nasir-ol-Molk mecsetet kerestük fel. Az útikönyv kiemeli, hogy különleges mélykék árnyalatú csempékkel van díszítve. Valóban van olyan is, mégis azt tűnt fel, hogy sok a rózsaszín, és teljesen szokatlan módon városképek is díszítik a falakat.

A mecsetben van egy kút is, a tehénkút, amiből régen tehenek segítségével húzták fel a vizet. Visszagondolva csak azt nem értem, hogy vitték be a tehenet abba a pincébe, amiben sétálgatnia kellett vizet húzva. Lehet, hogy köré építették a mecsetet?
Innen az Aramgah-e Shah Cherag, vagyis a Fény Királyának Mauzóleumához mentünk. Ez a fénykirály srác valójában Sayyed Mir Ahmad – teljesen lényegtelen -, Imám Reza tizenhét testvérének egyike. Imám Reza nagyon fontos Iránban, ő a nyolcas számú versenyző az imámok között, akikből tizenkettő volt összesen. Legalábbis a síiták nagyobb része szerint, mások szerint csak hét volt, a szunniták meg ahogy van hülyeségnek tartják az egészet. Vagyis azért nem az egészet.
Tehát a síiták követték az imámjaikat, akik közül csak Imam Reza van Iránban eltemetve, ezért is olyan fontos. Őt nagyon tudják siratni, mintha nem 818-ban halt volna meg, hanem a héten csapta volna el egy őrült taxis. És akkor itt értünk vissza az elejére, ami megint arról szól, hogy nem az számít, mit tudsz, hanem, hogy kit ismersz. Mert ha a 17 testvéred közül egy imám lesz, akkor neked is biztosított az imádat.
A mauzóleum területére fényképezőt sajnos nem lehetett bevinni, bár pár éve még az udvaron lehetett fényképezni. Ma már a táskákat is le kell adni. Végülis örüljünk, hogy bemehetünk, elvileg nem muszlimoknak tilos a belépés. A látogatók már teljes áhítatban vannak a bejáratnál, sokan simogatják, csókolgatják a kaput. A sír maga természetesen itt is mecset közepén, a kupola alatt, rács mögött van. A rács mögött mindig van üveg is, de arra mindenhol ügyelnek, hogy rés legyen, ahol az adományokat be lehet dobni. Szóval a sír körül mindig pénzszőnyeg van.
A mecset elég nagy, de ez nem akadályozta az alkotókat, hogy a teljes falfelületet tükörmozaikkal borítsák. A mozaik darabkái apró háromszögek, amik nem egyszerűen síkban vannak a falon, hanem mintákat alkotnak, ráadásul három dimenzióban. A látványt elég nehéz leírni, elképzelni meg pláne, leginkább mintha az ember belülről nézne egy gyémántot. A hívők figyelmét az ilyesmi persze nem tudja elvonni, a szent ember sírjára koncentrálnak, sokan az ajtóig hátrálnak, hogy ne fordítsanak hátat a sírnak, Néha ez nem is olyan egyszerű a tömegben.
Délelőttre ennyi elég is volt, mentünk sziesztázni a plafonventillátor alá.
Délután a Vakil mecsethez mentünk, de túl türelmetlenek voltunk, mert négykor még csak mi voltunk készek a lófrálásra, a mecset még zárva volt. Helyette benéztünk a szomszédos régi fürdőbe, amiben most szőnyegmúzeum van, ami nem érdekelt minket, az épület viszont tényleg szép.
Kihasználva, hogy a tömeg még otthon pihegett, benéztünk a bazárba, ahol a boltosok éppen a délutáni műszakra készültek. A boltot igazából délutánra sem zárják be, mert az üzlet elé kipakolt őrült mennyiségű árut épp elég naponta egyszer ki-, meg berakni. Helyette egy vásznak feszítenek csak ki, vagy egyszerűen a bejáratnál keresztbe raknak egy partvist, és bent szundítanak. Lopástól nem hiszem, hogy tartanának, mert valamelyik szomszéd csak figyel.
Bazározás után a vár mellett telepedtünk le, az árnyékban. A téren gyerekek bicikliztek és harsogták Ahmedinejad, vagy Musavi nevét. Egyikük komoly bajban volt. Hiába volt a legmenőbb bringája, leesett a lánc. Segítettem neki visszarakni, cserébe megengedte, hogy menjek egy kört a géppel. Lett volna még mit szerelni a biciklin, mert a váltó nem volt beállítva, a fékek meg nem fogtak. Nagyon boldog volt, még egy thank you-t is megeresztett, de azért „mit lehet tudni” alapon feltette a kérdést, hogy „dollar?”. Mondtam, hogy inkább ő adjon, mert én szereltem. Nem feszegette tovább a kérdést, csatlakozott inkább barátaihoz, akik azzal szórakoztak, hogy nagy sebességgel húztak el a járókelők mellett, akik természetesen majdnem frászt kaptak, mikor a hónuk alól előbukkant egy arcuk elé iráni zászlót lobogtató, Musavi nevét üvöltő biciklis gyerek. Jó szórakozás, be kell látni!
Eszünkbe jutott, hogy a mecset már biztos kinyitott, így is volt. Megnéztük, nem nagy durranás. A felújítás nem fejeződött be, pedig már nyolc éve is nagy hévvel csinálták.

Az út

Címkék: shiraz irán

9240 km, Shiraz

2009.06.19. 10:00 | Ahmet | 1 komment

Kötelező gyakorlat volt mára: Persepolis. Ez tipikusan egy olyan hely, aminek sokkal nagyobb a füstje, mint a lángja. Ez is Nagy Sándor hibája. Két okból is: ha nem gyújtják fel a katonái, akkor egyrészt nem lenne híres, másrészt lehet, hogy lenne mit nézni rajta. Makedón források szerint egyébként is baleset volt, nem gyújtogatás.

A lényeg az, hogy az iráni turizmus fénypontjához kijutni nem egyszerű. Vagyis az, ha úgy állunk a dologhoz, mint az iráni turizmus fejlesztéséért felelős hivatalnokok: gazdag vagy, bérelj taxit! Nem vagyunk gazdagok, nem bérelünk taxit, már csak azért sem, mert át akarnának verni. Kisétáltunk tehát a buszállomásra, ahol természetesen a taxisok rohantak meg, majd mikor látták, hogy a buszok felé tartunk, akkor lesajnáló hangnemben hallottuk a hátunk mögül, hogy „Ááá, bus”. A busz persze nem oda megy, hanem a legközelebbi városba, ahonnan aztán már tényleg csak taxival lehet menni. Viszont onnan már nem volt messze, úgyhogy mi is befizettünk egy taxira.
A belépőt megvéve, elsétáltunk a bejáratig, ahol a jegyes közölte, hogy a táskáinkat nem vihetjük be, rakjuk le az erre a célra kijelölt rozzant fabódéban. Nem engedett akkor sem, mikor mondtam, hogy fényképező van benne.
Egy hangyányit felhúztam magamat, gondoltam, hogy jóvanakkó ottrohaggyonel. Dühömben visszaváltottam a jegyeket. Voltunk mi már itt 8 éve, tudom, hogy valójában egy kalap szart ér. Végül G bement, és én is lenyugtattam magam, visszamentem, lerakni a cuccot, ahol aztán a mosolygós néni még ezért is legombolt rólam néhány ezrest.
Felkutyagoltam a bejárati lépcsőn, amin annak idején minden bizonnyal letörölhetetlen széles vigyorral ballagott fel Nagy Sándor is, meg előtte olyan srácok, mint Darius, meg Xerxes. Felérve aztán láttam, hogy volt azért fejlesztés amióta utoljára jártunk itt. Például mindent leüvegeztek, nehogy a nagyérdemű bármihez hozzáérhessen, sőt, hogy az üvegnek se essen baja, egészséges távolságra madzagot is kihúztak minden köré, nehogy közel menjen valaki. El nem tudom képzelni, hogy milyen pokoli károkat lehet okozni néhány törött oszloptalapzatban. Ahol aztán valami érdekesebb is lett volna, oda csináltak állványzatanyagokból esztétikus korlátokat, hogy ne lehessen megközelíteni, de illúziórombolóan ocsmány legyen.
Alapvetően az egyetlen érdekes és viszonylag épségben megmaradt lépcsősor fölé már húsz éve raktak egy bádogtetőt, és érzésem szerint az évezredek óta meglévő domborműveket az fogja elpusztítani, hogy rájuk omlik. Szóval az újonnan elmésen lekorlátozott sétautakat végigjárva kemény 45 percet töltöttünk el Persepolisban, ami alatt láttunk 3 oszlopot, egyiken még az oszlopfő is megvolt. 2 kaput, ami körbe volt kerítve, néhány szép domborművet, és kb. 45 „Protected area, No entrance” táblát. Összességében azt tudom mondani, hogy ha valaki erre járna, legyen erős és ne szivassa magát. Hogy a táskákat miért kellett kint hagyni, azt még mindig nem értem, a legkisebb ellopható darab is minimum egy tonna. Mellékesen jegyzem meg, hogy bent nem nagyon van árnyék, leülni nem lehet sehova, víz egy nyűves csapból van. Az utóbbi mondjuk minket nem zavar, de aki nem szeretne csapvizet inni, mert úgy gondolja, hogy attó fosni fog, az bizony venni sem tud, mert nincs.
Kifelé menet megint a taxisokba botlottunk, akiken át kellett volna vágni, hogy eljussunk Naqsh-e Rostamba. Ráadásul meg is kellett volna bizonyosodnunk róla, hogy tényleg az az út visz-e oda. Szerencsénkre pont hajtott ki a parkolóból egy srác, aki segített. Mitöbb mondta, hogy szálljunk be, elvisz. A taxisok nem voltak boldogok.
A srác egyébként Hossein, aki Kanadában él és tanul, pillanatnyilag itthon nyaral, vagy inkább tanulmányúton van, ha már a közel-keleti kultúrákról tanul.
Velünk együtt megnézte a királysírokat, sőt mondott pár érdekes dolgot is. Aztán felajánlotta, hogy ha Shirazba megyünk, akkor szívesen elvisz.
Shirazban aztán ebédelni is elmentünk vele, egy olyan helyre, ahol nem kebabot adnak. Pizzát ettünk a felkapott negyedben. Nem volt rossz, bár annyit fizettünk érte, amennyiből normál esetben háromszor is eszünk. Közben beszélgettünk erről-arról, például, hogy a zene, ami a pizzériában szól az illegális. Mert van ilyen a Földön, hogy illegális zene. Meg arról, hogy a szalonna is illegális, és még drágább is az alkoholnál, - ami ugye szintén illegális -, mert míg piát lehet a pincében kotyvasztani, disznót elég nehéz az alagsorban hizlalni.
A szokásos délutáni túlélő szieszta után a híres perzsa költő, Hafez sírját kerestük fel. Út közben beugrottunk még Emir Ali sírját megnézni, aki egy fontos ember unokaöccse volt, és éppen egy még fontosabb ember segítségére sietett, mikor is meghalt. Azt hiszem éppen valami ima végére értünk oda, de nem zavartunk senkit. Lehetett fotózni is. Éppen kotortam elő a gépet, mikor megkocogtatta valaki a vállam. Ahogy megfordultam, már a kezembe is nyomott egy fagyit mosolyogva egy férfi és továbbállt. Mint később kiderült, G ugyanígy járt. Kicsit kellemetlen egy mecsetben fagyizni, úgyhogy ő kiment én meg részemről továbbajándékoztam a sajátomat egy döbbent gyereknek.
Egyébként azért nem tudtunk egymásról, mert mint mindenhol, itt is külön bejárat van férfiaknak és nőknek, bár érdekes módon itt bent nincs elválasztva a tér. A sír szokásos módon fényesre tapogatott, csókolgatott rács mögött volt, a mecset közepén, a falakat pedig tükörmozaik fedi, teljes felületen. Vakító az ilyesmi.
Hafez sírjához érve láttuk, hogy a választások lázában égő idióták skandálják a bejárat előtt Ahmedinejad nevét. Szerencsére már megszoktuk, hogy helyenként egy-egy csoport áll az út szélén líblingjének képével és üvölti a nevét, mintha számítana. Eleve elmeroggyantnak tartok bárkit, akit rá lehet venne arra, hogy bármilyen politikai nagygyűlésre menjen (ahogy G mondaná: 5 ember még ember, 25 már csőcselék.), de aki ráadásul ezt Ahmedinejad támogatásáért teszi, az különösen szánalomra méltó.
Hafez nagy népszerűségnek örvend, annak ellenére, hogy már több, mint 600 éve halott. Egy mondás szerint minden háztartásban kell lennie egy Koránnak és egy Hafez kötetnek, egyesek szerint fordított a sorrend. Síremlékéhez sokan járnak ki, mellette pedig művészek temetője van. Gondolom oda is csak a legjobbak kerülnek, mert nincs sok hely. Mikor ott jártunk éppen egy fickó ült az egyiken és fuvolázott, lehet, hogy a helyét akarta biztosítani.
Hazafelé még benéztünk a bazárba, de elég nagy tömeg volt, alig lehetett lépni, így leültünk egy karavánszeráj udvarán nézelődni, aztán változatos Ahmedinejadot, illetve Musavit éltető csoportok közt hazasétáltunk.
 

Címkék: shiraz irán

9082 km, Shiraz

2009.06.18. 10:00 | Ahmet | 1 komment

Hajnali hatra értünk Shirazba. Nem nagyon voltam humoromnál, így a nyüzsgő taxisok elég gyorsan és hatékonyan le lettek pattintva, meg az utcaseprő is, - szegény, nem tehetett semmiről – aki megmutatta, hogy hol keressek taxit. Kettő méterre álltak ekkor tőlünk hosszú sorokban a sárga taxik és már négy sofőr „mistertaxitaximisterezett”, így különösebben nem volt kellett segítségre a megtalálásukhoz, de szükség sem volt rá.

Szépen begyalogoltunk a városba, ami kivételesen nem öt kilométerre volt. Természetesen még semmi nem volt nyitva, így a kinézett szálloda sem. A második csöngetésre jött elő egy álmos ember, aki hasonlóképpen boldog volt a korai időpont miatt, mint én. Adott egy szobát, ahol kakasszóra aludtunk el. Igen, Shiraz közepén kukorékolt egy kakas!
Délben ébredtem, G már fent volt. Kicsit alaposabban szemügyre vettük a szobánkat. Tiszta luxus: van ablaka. Persze ablak mindig szokott lenni, csak általában WC-ablak méretű, magasan és katedrálüveggel. Ezt meg ki lehet nyitni és ki is lehet nézni, vagy ha nem érdekel a kakas, akkor becsukni.
Minthogy már dél elmúlt, enni meg már rég nem ettünk, felkerekedtünk ebédet keresni. Egyik helyen kiszúrtam az abghustos edényeket, arról meg tudjuk, hogy ehető, így rendeltünk is kettőt. Ez egyébként egy tipikusan iráni étel. Egy lekváros csupor alakú edényben főzik, ami ma már leginkább alumíniumból készül, bár kicsit igényesebb helyeken láttam még cserépedényt is. Maga az étel csicseriborsóból, meg valami jó zsíros húsból áll, meg egy kis krumpliból, jó hosszú lére eresztve. Ez általában ott áll a tűzön, aztán ha valaki rendel egyet, akkor már hozzák is, jó forrón. A leveses edény mellé hoznak még egy mélytányért, kanalat, kenyeret –eddig oké -, meg egy eszközt, ami kísértetiesen hasonlít egy nagyobb motor egyik szelepéhez, de nem az, mert alumíniumból van és ronda öntési illesztése van, de megvan minden, ami egy szelephez kell, beleértve a szelepszár szimeringhelyét is.
Először is a kenyér egy részét bele kell tépkedni a tányérba. Természetesen lepénykenyér, más nincs is nagyon. Aztán egy darab kenyérrel megfogni az edényt, ami ugye baromi forró, és ráönteni a kenyérdarabokra a levét. Amikor a kenyér jól megszívta magát, akkor lehet bekanalazni. Ha elfogyott, akkor jön a szelep. Azzal alaposan össze kell nyomni az edényben maradt csicseriborsót, húst, krumplit, zsírt és kiönteni a tányérba, aztán kenyér kíséretében azt is lehet lapátolni befelé.
Ebből mi most olyan szép adagot kaptunk, hogy G utána mozdulni se tudott, vagyis inkább nagyon nem akart, szóval újabb sziesztát tartottunk, majd késő délután internetezni mentünk, mert kell a nemzetközi kitekintés a letiltott hírekre.
Egyébként valaki azt mondta, hogy azok az oldalak vannak letiltva, amiken nagyon nem hejabos nők vannak. Szóval az index is a csöcsök miatt kapott bant, nem az iráni fiatalok lázítása miatt.
A napba még belefért a város közepén álló Kharim Khan erőd megnézése is. Nem egy összetett épület, négyzet, a sarkain egy-egy bástyával, amik közül az egyik elég látványosan meg van dőlve. Ennek oka nem a pancser építészekben keresendő, hanem a várban lévő fürdőhöz tartozó csatorna omlott be alatta. Lehet, hogy mégis a tervezés volt béna? A vár udvarán kellemes narancsliget van, a szobák egy részében meg régi fotók Shirazról, és meg lehet nézi a bűnös fürdőt is, ami már csak múzeum, gondolom azért nem használják, mert a víz nem megy le.
Éppen kellemesen üldögéltünk a narancsfák között, mikor erősen integettek, hogy a vár bezár, jó lenne, ha mennénk. Így aztán székhelyünket a kapun kívülre helyeztük, ahol hamarosan ránk talált két fiatal srác, akiktől megtudtuk, hogy az útlevél kiváltásához le kell tudni egy tíz hónapos katonai szolgálatot. Ők éppen ezt töltik, egyikük azért, hogy Dubaiban kereshessen majd munkát, a másik nem tudom miért, de kell hozzá az útlevél.
 

Címkék: shiraz irán

8504 km, Kerman

2009.06.17. 10:00 | Ahmet | Szólj hozzá!

A nap a teljes semmittevés jegyében telt. A feladat az volt, hogy visszamenjünk Kermanba, és találjunk egy buszt, ami éjszaka elvisz Shirazba. Reggel vettünk egy jegyet a délutáni buszra, aztán a parkban sziesztáztunk.

Nem volt nagy hőség, sőt még az eső is eleredt. Ez a második, mióta elindultunk. Persze nem volt nagy felhőszakadás, a legtöbb piknikező család meg se rezdült. Nem sok eső esik errefelé, bár Rayen 2200 méter magasan van, és ez némileg érezhető a klímáján.
Ahogy ott üldögéltünk az egyik eső ellenére is kitartó család meginvitált a szőnyegére. Eléggé felkészültek voltak, mert mikor megeredt az eső, a kocsiból előszedték a „feldobom karika, leesik sátor” típusú sátrat, de mire feldobták, meg leesett, addigra el is állt.
Apuka beszélt angolul, így még társalogni is tudtunk. A shirazi egyetemen tanít nővéreket. Szerinte nem nehéz munkát találni manapság, bár később azért hozzátette, hogy fiatalként a tanult szakmában azért nem olyan könnyű elhelyezkedni.
Úgy vettük észre, hogy nem nagyon divat a munkahelyek váltogatása, így nincs is nagyon fogalma a munkaerőpiaci helyzetről azoknak, akiknek van munkája. Akinek meg nincs munkája, az nem is nagyon reménykedik, legfeljebb abban, hogy valahogy kijut külföldre. Azt hiszem ennek a legnagyobb akadálya a nyelvtudás hiánya. Nagyon kevesen beszélnek angolul, és a legtöbb embernek igazából elképzelése sincs az idegen nyelvekről.
Az emberek 75 %-a feltételezi, hogy beszélünk fársziul, a maradék 25 % megkérdezi. Szerintem ez azért elég meglepő, mert ilyen hozzáállása talán csak az angol anyanyelvűeknek van a világon, de nekik jogosan.
Kermanba egy ezeréves Mercedes buszon zötyögtünk be. A buszoknak két osztálya van, a mahmooly, vagyis „rendes”, illetve a Volvo, vagyis „luxus”. A mahmooly az ezeréves Merciket jelenti. Mára kezdenek kihalni, inkább csak rövidebb utakra használják. A Volvo buszok meg általában Scaniák, amiken a Scania felirat alatt kis betűkkel ott áll, hogy „Manifactured by Oghab”. Nagy luxusra az utóbbiakon sem kell számítani, csak kicsit gyorsabban odaérnek és nagyobb az esély, hogy működik a légkondi, de már ezek is kezdik elérni azt a kort, amikor az ülés nem akar függőlegesben maradni.
Kermanba érve természetesen azonnal megrohantak a taxisok, a karomat rángatva, ami elég kellemetlen, ha az ember éppen két hátizsákot akar kiszedni egy 40 éves buszból. A busz kora csak azért érdekes, mert ezeknek még csak vízszintesig nyílik a csomagtartó ajtaja, ami kb. 1,3 m magasan van.
Taxizás helyett buszjegyet vettünk az este tízes járatra, és nekikezdtünk az ebéd, vagy inkább már vacsora felhajtásának. Szerencsénk volt, lencsés padlizsánakármire bukkantunk, ami finom volt.
Evés közben egy rokkant srác mutogatta el élettörténetét vigyorogva. Régen énekes volt, mutatta a kazettáját, de aztán motorbalesetet szenvedett, és a fejsérülése miatt lerokkant, a gégemetszés miatt meg nem nagyon tud beszélni. Látszott, hogy nem panaszkodik, végig mosolygott, berakta a magnójába a kazettáját is. Sajnáltuk szegényt, csak a tolószékébe kapaszkodva tud lassan sántikálni.
A buszunk tízkor indult, a kismutató meg még valahol a hatosnál fityegett, a nagyot már meg se néztük, hogy mit csinál, inkább kivonultunk a legközelebbi parkba egy zacskó szotyi kíséretében. A parkokban este különösen nagy élet folyik. Ebben sem kellett csalódnunk, mindenhol piknikező családok, akik miután letelepedtünk, leginkább minket nézegettek a szemük sarkából. Mikor G az idő agyonütése céljából elment megnézni a parkban berendezett állatkertet (nyúl, tyúk, fácán, stb.), rögtön megtalálta egy lány, aki angolt akart gyakorolni. Leült hozzánk és beszélgettünk egy kicsit. Aztán alighogy elment, már jött is másik három ugyanebből a célból. Igazából csak egyikük beszélt angolul, a többi legfeljebb értett valamit.
Ők is azt nyilatkozták, hogy nem lesz egyszerű munkát találni, mellesleg nem csodálom, ha mindhárom pszichológushallgató és mindhárom a phD után az itteni egyetemen akar tanítani. Egyébként érdekes csapat volt, bevallásuk szerint nem vallásosak, és megerősítették, hogy az irániak nagy része nem az, csak mondja. Ennek ellenére háromból kettő szerint a hejab, vagyis a nagy női takarózás az jó, mert megvédi őket a férfi szemektől. Mondjuk ezt az a lány mondta, aki amúgy karatézik. Nem tudom egy pszichológus mit mondana. Egyébként a másik hejabpárti csaj meg focimániás. Legalábbis nagyon szereti nézni, bár nem csinálja. A harmadik, aki tolmácsolt pedig dobol egy zenekarban. Csupa tipikus női dolog. Dobolásnál a tradicionális földön ülős hónalj alatt tartott dobot kell elképzelnis, amit kézzel püfölnek.
Azt is megtudtuk, hogy a lány szülei autóbalesetben haltak meg négy éve. Irán még mindig vezet a közúti baleseti halálozásban. Annyira nem is meglepő, bár a szabályok egyszerűek: akinek az első kereke előrébb van, az megy elsőnek, mert ami az első kerék vonala mögött van, az már valaki más problémája.
A lányok elbúcsúztak, így kis időre magunkra maradtunk, de a szomszéd családtól már jött is anyuka és hosszú fárszi monológba kezdett, amire csak mosolyogni tudtunk. Érezte, hogy meddő a próbálkozása, de gyakorlatias lévén hagyta a dumát a fenébe és hozott egy tányér bablevest, aztán kaptunk teát is. Tekintve a mai menünket, holnap lehet, hogy elnéptelenítjük a Földet finggal.

Címkék: irán kerman

8389 km, Rayen

2009.06.16. 10:00 | Ahmet | Szólj hozzá!

Reggel, mint minden rendes ember, bevásárlással kezdtük a napot. Vettünk kenyeret, sajtot, meg paradicsomot. Mellesleg Magyarország mellett Irán a másik ország, ahol lehet zacskós tejet kapni.

A városi parkban szépen megreggeliztünk, a rózsaszín betonasztalnál a Disney figurákkal díszített beton támfalak mellett, majd felmásztunk a várhoz. Nem kell meredek, hosszú mászásra gondolni, csak olyan kényelmes séta, de valahogy nekünk nagyon mászásnak tűnt, úgyhogy el is döntöttük, hogy nem utazunk ma tovább, inkább pihenőnapot tartunk.
A vár ma már szerencsére nyitva volt. A kapuban felvették az adatainkat, honnan jöttünk és mikor, sajnos a gépjármű rendszáma, sofőr neve, idegenvezető, stb. rovatok üresen maradtak, viszont fizetni nem kellett a belépésért.
A vár már ezer éves, vagy több is, senki nem tudja, viszont az elmúlt 150 év, amíg üresen állt, nagyon megviselte. A falakat és a kormányzói palotát helyreállították, de a többi épület nagy része romos. Nem baj, így is nagyon jól nézett ki, háttérben a 4420 méter magas Hezar heggyel, amin még mindig volt itt-ott hó. Alaposan körbejártunk mindent, benéztünk mindenhova, felmásztunk, ahova fel lehetett, valószínűleg oda is, ahova nem, de hát ki a fene tudja elolvasni a piros háromszögbe írt fárszi feliratokat?
A várnézés után fáradtságra való hivatkozással ledőltünk a szállásunkon, ahol aztán aludtunk is három órácskát, hogy farkaséhesen ébredjünk.
Az ételvadászat egész szép eredménnyel zárult, de csak a szerencsének köszönhetően. Az egyik helyen, – nevezzük étteremnek – valaki éppen csirkepörköltet evett rizzsel. Azonnal ráböktünk, hogy olyat kérünk mi is.. Végre valami finomat ettünk. Nem volt egy magyar csirkepaprikás, de nem is kellett, hogy az legyen. Szerencsére nem csak jó volt, hanem sok is, úgyhogy a betervezett dinnyéről már le is mondtunk, csak a parkban pihegtünk.
A délután hátralevő részét olyan hétköznapi dolgokkal töltöttük, mint mosás, hajvágás, hátizsák elrendezése, cipőpucolás.
A hajvágást már régóta terveztük, de a körülmények eddig nem segítettek, most viszont volt saját fürdőszobánk. Iránban ilyen egyszerű dolgok is bonyolultak lehetnek, mert ugye a szőnyeges szobában már csak nem állunk neki hajat nyírni. Közös helyiségekben meg fejkendőt kell G-nek viselni, úgy meg nehéz hajat vágni. Lehetett volna még az a megoldás, hogy elmegy a helyi női fodrászhoz, de az meg csak fársziul van kiírva, és a kendős probléma miatt az utcáról nem is lehet látni. Legalábbis még nem láttunk, bár borbély az van dögivel. Meg aztán hogyan magyarázza el, hogy milyenre akarja? Eleve melyik nőnek van Iránban rövid haja?

Címkék: irán rayen

8378 km, Rayen

2009.06.15. 10:00 | Ahmet | 3 komment

Az előző esti vacsora és beszélgetés eltartott fél egyig, ettől függetlenül mindhármunknak kipattant a szeme fél hatkor. A nap még nem kelt fel, de már világos volt. Hossein a hálózsákot a fejére húzva aludt tovább, a sofőrünk pedig túl volt a reggeli imán is. Már este is feltűnt – de gondoltam nem szólok bele -, hogy Mekka irányát igencsak elnézve nyugat felé fordulva hajlongott. Gondolom Allah szemében ilyen apróságok nem zavaróak.

G a táborhelyünkön maradt, mi Pierre-rel felmásztunk a mögöttünk álló dombra, ahonnan jobb volt a kilátás, aztán még napkelte után fél órát rohangáltunk a fényképezőinkkel. Az előző esti pornak semmi nyoma nem maradt, gyönyörű tiszta volt az ég.
Egy órával később a pakolászásunkra csak felébredt Hossein is, és nekiláttunk elpakolni a szőnyeget, gázfőzőt, egyebeket. Tulajdonképpen vissza, Kerman felé indultunk, de előtte még tettünk egy kis kitérőt, hogy megnézzük a Kaluts másik oldalát, ahol a dombok inkább kerekek, mint szögletesek, aztán megálltunk a Só folyónál, ami tényleg sóból van. Időszakosan folyik erre némi víz, aztán felszáradva csak a só marad.
Megálltunk egy aprócska karavánszerájnál is. Azonnal javasoltunk Hosseinnek, hogy ha már vendégházat akar a sivatagban, akkor próbálja ezt használni, ne valami ronda betonházat, amit az útépítők hagytak hátra. Remélem sikerül megvalósítania, mert végre lenne egy autentikus szálláshely Iránban.
Egy pillanatra megálltunk még egy qanatnál, amit éppen karbantartás alatt áll, de péntek lévén nem volt ott senki. Karbantartáskor a függőleges aknák tetejét kibontják, és egy ember lemászik kitakarítani a homokot, míg két-három másik, egy egyszerű szerkezettel vödörben húzza fel a kitermelt sarat. Itt a qanat kb. 20 méter mély, nem lehet egy leányálom dolgozni benne. Maga a csatorna amúgy is annyira szűk, hogy egy ember éppen csak elfér benne.
A qanatok tényleg nagyon fontosak. Amikor 2003-ban Bamban a földrengés összedöntött mindent, meghaltak rengetegen, az első dolog az volt, hogy rendbehozták a qanatokat, különben az egész oázis kiszáradt volna.
Végül Kerman irányába fordultunk, de hazaszáguldás helyett még megálltunk egy nagyobbfajta karavánszerájban reggelizni. Természetesen teafőzéssel kezdtük itt is, meg szőnyeg leterítéssel. Az ilyen karavánszerájok egyébkén az országot behálózó utak mentén mindenhol voltak, kb. 30 km-re, vagyis egy napi járásra egymástól.
A visszaúton még Hossein telefonon foglalt mindhármunknak buszjegyet Rayenbe, úgyhogy a buszpályaudvaron kiszállva, szinte csak át kellett ülni a buszba.
Pierre rohant, mert a következő napon lejárt a vízuma, el akarta hagyni Iránt Pakisztán irányába, ami amúgy sem egyszerű, de pár napja volt egy robbantás, amiben huszonakárhány síita meghalt. A szunnitákat tartják felelősnek, de a média azonnal továbbgondolta a dolgot, és kihozta, hogy biztos az USA robbantott, hogy szítsa a feszültséget.
Mi nem siettünk, megkerestük Rayen egyetlen szállodáját, lepakoltunk, tettünk-vettünk, ahogy azt szoktuk, később megkíséreltük az evést, persze minden zárva volt, kivéve egy szendvicsest, hurrá. Valami oknál fogva az eladó teljesen meg volt lepődve azon, hogy evés céljából jöttünk be a boltjába, de az is lehet, hogy csak az zavarta, hogy olvadt a fagyija, amíg minket kiszolgált. Felajánlotta, hogy van „special burger, sixty meat”. Mutatta is a csomagolást, valóban rajta volt, hogy „60% meat”. Csak az érdekelne, hogy mi a franc lehet, a fennmaradó 40%? Egyébként egész ehető volt.
Végül csak eljutottunk Rayen nevezetességéig, a várig. Pillanatnyilag azt hiszem ez a legnagyobb vályogvár Iránban, miután a 2003-as földrengésben Bam összedőlt. Mikor a kapu felé mentünk, mondta egy férfi, hogy „today holyday, fort open”. Valahogy éreztük, hogy nem teljesen ezt akarta mondatni, és a kapun lógó hatalmas lakat bizonyította, hogy a szó, amit annyira keresett, az a „closed” volt. Mert mi volt, péntek, és ünnep. Khomeini bebörtönözésének évfordulója. Érdekes, tegnap a halála, ma a bebörtönzése. Kezd az az érzésem lenni, hogy ha direkt úgy akartunk volna kiválasztani 25 napot, hogy a lehető legtöbb ünnepnap essen bele, nem sikerült volna jobb időszakot választani. Gondolom Pierre egy kicsit dühösebb volt nálunk a lakat láttán.

Címkék: irán rayen

süti beállítások módosítása