Ázsia, a Himalája körül

Hív az út, menni kell! Ezért aztán el is indulunk kettecskén, busszal, vonattal, vagy ami éppen jön, hogy elmenjünk Pekingig, meg vissza, körbejárva azt a nagy ráncot, amit India gyűrt az Eurázsiai kőzetlemezre. Mellesleg teszünk egy kísérletet arra, hogy mindarról, ami közben történik, itt közvetítsünk.

Utolsó kommentek

  • mcs: @Ahmet: óver the earth? (2011.11.16. 18:43) Beígért végszó
  • Ahmet: Holdra raknád az óvert? De nem lenne over, csak Holdon lenne. (2011.11.16. 08:30) Beígért végszó
  • mcs: holdi óvert! (2011.11.14. 20:19) Beígért végszó
  • Ahmet: @encián: Dolgozgatunk. Azért remélem, hogy lassan tényleg dolgozni is fogunk, aztán lesz miből világot látni. 20 órás? Hmmm, szerintem több volt, de nehéz ezt kiszámolni, mert közben van néhány átsz... (2011.11.13. 10:39) Beígért végszó
  • encián: Ez igen!:-) Mo.-tól a legtávolabbi pontok egyike, legalább 20 órás repülőút. Dolgoztok vagy "világjártok"? üdv.: encián (2011.11.06. 14:50) Beígért végszó
  • Utolsó 20

Címkék

agra (2) ahmedabad (1) amritsar (2) attapeu (1) aurangabad (2) bahrain (1) bangkok (14) batrik (3) bengaluru (1) bikaner (2) bodrum (2) buon ma thuot (1) cat ba (1) champasak (1) chengdu (5) cheung ipauk (1) chiang mai (2) chiang rai (2) chitral (1) cuc phuong (2) dalat (1) dali (1) darjeeling (1) dege (1) delhi (6) doğubayazıt (2) don det (2) dunhuang (2) előkészület (5) emei shan (2) ernakulam (2) esfahan (3) fenghuang (1) fethiye (2) ganzi (1) gilgit (4) göreme (3) guilin (2) halong öböl (1) hampi (2) hanoi (4) hoi an (2) hongsa (2) hsipaw (3) huaihua (1) hua hin (1) hue (3) hyderabad (1) ihlara (1) india (73) irán (26) isztambul (4) jaipur (2) jaisalmer (2) jammu (1) jodhpur (2) kalaw (1) kaluts (1) kambodzsa (11) kanchanaburi (3) kangding (1) karachi (1) karimabad (3) kashgar (2) kerman (2) khajuraho (1) kína (68) kinpun (1) kolkata (2) kompong chhnang (1) kong lo (1) konya (2) kon tum (1) ko lipe (5) krabi (4) kratie (1) kunming (3) lahore (6) laosz (27) lijiang (2) lopburi (1) luang nam tha (2) luang prabang (3) madurai (1) mandalay (5) manigango (1) mastuj (1) mcleod ganj (2) mumbai (3) munnar (1) myanmar (27) mysore (1) nanchang (1) nha trang (2) ninh binh (3) nyaungshwe (4) nyaung u (4) olympos (1) orchha (2) pakisztán (23) pakse (2) pak chong (3) palolem (3) panaji (2) passu (1) peking (4) phimai (1) phnom penh (3) phonsavan (3) phouvan (1) pingyao (2) qazvin (2) rasht (2) rayen (2) rishikesh (2) saigon (2) sapa (2) sen monorom (2) sershu (1) shin gompa (1) shiraz (7) siem reap (4) sost (1) srinagar (2) sukhothai (2) suzhou (2) tabriz (3) tangkou (2) tashkurgan (2) thaiföld (40) thansan (1) tha khaek (2) tidei (1) törökország (17) toudeshk (2) trichy (3) turpan (2) udaipur (4) udomxai (1) úton (35) vang vieng (3) varanasi (2) vientiane (3) vietnám (30) xian (1) xiao likeng (1) xining (1) xinjie (2) yangon (4) yangshuo (5) yazd (2) yushu (4) zhongdian (2) Címkefelhő

HTML

40329 km, Luang Prabang

2009.11.15. 10:00 | Ahmet | Szólj hozzá!

A buszállomáson még pont annyi időnk maradt, hogy igyunk egy kávét, meg reggelizzünk valamit indulás előtt. Nem kecsegtetett semmi kényelemmel az út. Az első szakaszról már tudtuk, hogy sokkal több rajta a kanyar, mint ahogy azt mi szeretjük, a másodikról csak sejtettük. Jobban megfigyelve egyébként nyilvánvaló volt, hogy ott is voltak kanyarok, ahol nem nagyon volt rá szükség. Szigorúan a szintvonalat követve vezetett az aszfaltcsík. A forgalom gyakorlatilag nulla volt. Már órák óta úton voltunk, mikor eltűnődtünk ezen, és arra jutottunk, hogy csak néhány motoros jött szembe, valamint összesen két autó előzött meg, pedig egy egyszámjegyű főúton haladtunk.
Mikor elértük a kereszteződést, megálltunk ebédelni. Sok aszfaltozott út nincsen, úgyhogy előfordul az, hogy a második kereszteződés százegynéhány kilométerre van az indulási ponttól.
A táj egyébként szolgált látnivalóval, az út hegyi törzsek falvain vezetett át. Annyira szegények a települések, hogy még hullámbádogra se telik, a házak évezredes hagyományok szerint épülnek, általában fából, rizsszalma tetővel. Akinek még fára sincs pénze, annak bambuszból van a háza is. Bambuszból egyébként bármit tudnak csinálni, talán még vaskarikát is.
A bambuszt hosszában felhasítják, kilapítják, így széles bambuszcsíkokat kapnak. Ezzel, mint deszkapótlékkal lehet borítani a falakat. Azt hiszem, egy réteg nem elég belőle, mert ahogy kilapítják berepedezik. Ugyanezzel az eljárással zsindelyt is csinálnak belőle. A bambusz szárán lévő csomókból lesz a horony, ami megakadályozza, hogy a zsindely lecsússzon. Csíkokra hasogatott bambuszból fonatot is csinálnak, 2×3 méteres táblákat, különböző mintával. Ebből is lehet a kunyhó fala. Jól néz ki, de túl sokáig nem bírja.
A hosszában félbevágott bambuszokkal lehet vizet elvezetni a patakból, hogy aztán mosakodni lehessen a cső vége alatt. Természetesen kosarakat is fonnak belőle, meg mindenféle dobozokat készítenek, amik tényleg nagyon szépek. Ilyen henger alakú bambuszdobozban szolgálják fel a rizst is. Az a gyanúm, hogy abban is párolják meg. A zöld bambuszszárban főzni is lehet, de tárolásra is alkalmas.
Az ebédszünet alatt mi a gyümölcsárusok standjait néztük meg. Ott is éppen bambuszba porciózták a hernyókat. A néni annyira el volt ezzel foglalva, hogy már a negyedik képet csináltam az előtte sorakozó sült, illetve még saját bundában várakozó patkányokról továbbá valamikről, mire észrevett és tiltakozni kezdett. Egyikből sem vettünk, inkább a sült banánra szavaztunk, de mint kiderült, amit vettünk az édesburgonya volt, meg valami más, de nem patkány, hanem növényi eredetű.
Pihenő után további néhány óra kanyargás következett. Ahogy lassan leereszkedtünk ezer méter alá, levehettük a pulcsikat is, eltűntek a ronda szürke felhők, és kisütött a nap. Luang Prabangban rögtön a tuk-tukra való alkudozásnál kitűnt, hogy itt bizony sok a turista, és a szálláskeresés is megerősített ebben. Nagy reményeket nem is tápláltunk azzal kapcsolatban, hogy olcsó kaját találunk, de pozitívan csalódtunk. A piac melletti sikátorban nagymama habitusú nénik sütöttek főztek. A mi kiválasztottunk a szükséges szinten beszélt angolul. Felhasított bambuszpecekbe- már megint bambusz – szorított halat, illetve csirkét sütött faszénen. G egy halat, én csirkemellet választottam. A halat szeretem, de a szálkát utálom és hát ezek általában együtt járnak. A tengeri halaknál ugyan jobb a helyzet, de Laosz tengerpartjait egyszer már felmértük a Sea games kapcsán.
Jóllakottan ballagtunk a főutcán, már amennyire lehetséges volt a kipakoló árusok között. A teljes utat bazárrá alakították az estére. Az óváros megkerülése után vissza is tértünk és hát újabb kipmennyiséggel lettünk szegényebbek.
 
Egyébként ma hat hónapja indultunk el, ennek örömére egybehegesztettem az eddigi GPS tracklogot, mert volt rá igény. Előre jelzem, hogy zip fájl és így is 5 mega, de hát ez van, ha valaki 40.000 km csiganyálat húz a térképre: ide kattintsatok!

 

 


Címkék: laosz luang prabang

A bejegyzés trackback címe:

https://tinylittlebigthing.blog.hu/api/trackback/id/tr651497906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása