Ázsia, a Himalája körül

Hív az út, menni kell! Ezért aztán el is indulunk kettecskén, busszal, vonattal, vagy ami éppen jön, hogy elmenjünk Pekingig, meg vissza, körbejárva azt a nagy ráncot, amit India gyűrt az Eurázsiai kőzetlemezre. Mellesleg teszünk egy kísérletet arra, hogy mindarról, ami közben történik, itt közvetítsünk.

Utolsó kommentek

  • mcs: @Ahmet: óver the earth? (2011.11.16. 18:43) Beígért végszó
  • Ahmet: Holdra raknád az óvert? De nem lenne over, csak Holdon lenne. (2011.11.16. 08:30) Beígért végszó
  • mcs: holdi óvert! (2011.11.14. 20:19) Beígért végszó
  • Ahmet: @encián: Dolgozgatunk. Azért remélem, hogy lassan tényleg dolgozni is fogunk, aztán lesz miből világot látni. 20 órás? Hmmm, szerintem több volt, de nehéz ezt kiszámolni, mert közben van néhány átsz... (2011.11.13. 10:39) Beígért végszó
  • encián: Ez igen!:-) Mo.-tól a legtávolabbi pontok egyike, legalább 20 órás repülőút. Dolgoztok vagy "világjártok"? üdv.: encián (2011.11.06. 14:50) Beígért végszó
  • Utolsó 20

Címkék

agra (2) ahmedabad (1) amritsar (2) attapeu (1) aurangabad (2) bahrain (1) bangkok (14) batrik (3) bengaluru (1) bikaner (2) bodrum (2) buon ma thuot (1) cat ba (1) champasak (1) chengdu (5) cheung ipauk (1) chiang mai (2) chiang rai (2) chitral (1) cuc phuong (2) dalat (1) dali (1) darjeeling (1) dege (1) delhi (6) doğubayazıt (2) don det (2) dunhuang (2) előkészület (5) emei shan (2) ernakulam (2) esfahan (3) fenghuang (1) fethiye (2) ganzi (1) gilgit (4) göreme (3) guilin (2) halong öböl (1) hampi (2) hanoi (4) hoi an (2) hongsa (2) hsipaw (3) huaihua (1) hua hin (1) hue (3) hyderabad (1) ihlara (1) india (73) irán (26) isztambul (4) jaipur (2) jaisalmer (2) jammu (1) jodhpur (2) kalaw (1) kaluts (1) kambodzsa (11) kanchanaburi (3) kangding (1) karachi (1) karimabad (3) kashgar (2) kerman (2) khajuraho (1) kína (68) kinpun (1) kolkata (2) kompong chhnang (1) kong lo (1) konya (2) kon tum (1) ko lipe (5) krabi (4) kratie (1) kunming (3) lahore (6) laosz (27) lijiang (2) lopburi (1) luang nam tha (2) luang prabang (3) madurai (1) mandalay (5) manigango (1) mastuj (1) mcleod ganj (2) mumbai (3) munnar (1) myanmar (27) mysore (1) nanchang (1) nha trang (2) ninh binh (3) nyaungshwe (4) nyaung u (4) olympos (1) orchha (2) pakisztán (23) pakse (2) pak chong (3) palolem (3) panaji (2) passu (1) peking (4) phimai (1) phnom penh (3) phonsavan (3) phouvan (1) pingyao (2) qazvin (2) rasht (2) rayen (2) rishikesh (2) saigon (2) sapa (2) sen monorom (2) sershu (1) shin gompa (1) shiraz (7) siem reap (4) sost (1) srinagar (2) sukhothai (2) suzhou (2) tabriz (3) tangkou (2) tashkurgan (2) thaiföld (40) thansan (1) tha khaek (2) tidei (1) törökország (17) toudeshk (2) trichy (3) turpan (2) udaipur (4) udomxai (1) úton (35) vang vieng (3) varanasi (2) vientiane (3) vietnám (30) xian (1) xiao likeng (1) xining (1) xinjie (2) yangon (4) yangshuo (5) yazd (2) yushu (4) zhongdian (2) Címkefelhő

HTML

33808 km, Hanoi

2009.10.01. 10:00 | Ahmet | Szólj hozzá!

A vonat ugyan kényelmes volt, de a vietnámi nyomtáv keskenyebb, ezért jobban kóvályog rajta szerelvény, mint a normál nyomtávon. Persze nemcsak az 1000 mm-es keskeny létezik az országban, hanem van szabvány 1435 mm-es is, sőt olyan is, ami vegyes. A lényeg az, hogy túlzottan nem volt pihentető az éjszaka, különösen, hogy a vonat reggel ötre ért Hanoiba. Erre figyelmeztetett az egyik srác karórája is, bár hirtelen felébredve első gondolatom az volt, hogy kedvenc vekkerünk szivat, ami elég kellemetlen lett volna.
Még sötét volt, csak ébredezett a város, de azért a taxisok nem aludtak, bár aludhattak volna, mert velünk nem sokra mentek. Gyalog indultunk a belváros felé, amiről kiderült, hogy nincs is olyan messze.
Felcsengettünk egy szerencsétlen embert a kinézett szálloda recepcióján. Csak harmadik csengetésre adott életjelet, ami valami nyögésszerű hang volt, gondolom, azt jelentette, hogy „jóvanmegyekmá”. Alsógatya, atlétatrikó, fél pár papucs szerelésben nyitott ajtót, miközben tekintetével a papucs párját kereste még. Megbeszéltük vele, hogy jó lesz légkondi nélküli szoba is, amire kaptunk egy kulcsot és intett, hogy mehetünk is fel, majd a továbbiakat elintézzük egy alkalmasabb időpontban.
Így aztán hatkor már el is dőltünk az ágyunkban, hogy aludjunk majdnem tízig. Akkor azért csak felkeltünk és megnéztük miféle városba is jöttünk. Csipegettünk ezt-azt útközben Ho Chi Minh mauzóleuma felé. A kommunista mauzóleumok stílusában épült kockánál feltűnően nagy volt a csend, így megnéztük az útikönyvet, amiből kiderült, hogy öt perccel zárás előtt érkeztünk. Már ha egyáltalán jó időszakban jöttünk, mert évente három hónapot Moszkvában nyaral Ho apó, karbantartás miatt. Gondolom, összejárnak Leninnel, meg talán néha Mao is beugrik. Hány kitömött államfő van a világon vajon?
Ha már a környéken voltunk, elsétáltunk a közeli Egyoszlopos pagodához. Ez eredetileg a XI. században épült, de a franciák a kivonulásuk előtt lerombolták, mert durcásak voltak. A kis faépület egy szál kőoszlopon egyensúlyozik egy kis medence közepén. A történet szerint a király álmában fiúgyermeket kapott egy istennőtől és ez az álom valóra is vált, ezért hálából megépítette ezt a pagodát.
Ha már így benne voltunk a vallási épületek látogatásában, elmentünk az Irodalom templomába, aminek nem egészen tudom, mi köze van az irodalomhoz. 1070-ben alapították, majd itt hozták létre az első egyetemet is 1076-ban. A végzősök neveit kőtáblákra írták, amik a mai napig megtekinthetők, mindegyik egy teknős hátán áll. Igaz egy idő után abbahagyták a sztélék farigcsálását, úgyhogy nincs mindenki felsorolva.
Visszacaplattunk az óvárosba, leginkább azért, hogy jegyet vegyünk a vízi bábszínházra, de sikerült szépen elsétálnunk mellette, így inkább tettünk egy kört a Hoan Kiem tó körül és újra megkíséreltük, ezúttal sikerrel.
Ezután arra koncentráltunk, hogy találjunk egy éttermet, ami nem utcai kifőzde, és ahol nem vágnak meg túlzottan. Erre ráment néhány kilométerünk, de végül meglett, sőt még a kaja is jó volt. Már sötétben indultunk haza – a haza mindig ott van, ahol a hátizsákot leraktuk -, vagyis majdnem jó irányba mentünk, de még időben visszafordultunk. Ennek a nem tervezett kitérőnek volt annyi előnye, hogy egy játékbolt kirakatában megláttam egy csapat olyan kejfeljancsit, amilyen nekem is volt, legalábbis a gyermekkori emlékeim szerint. Hihetetlen, hogy ilyesmit Vietnámban kell újra látnom, lehet, hogy az import azért állt le, mert megszűnt a nagy szocialista barátság országaink között?

 

Címkék: vietnám hanoi

A bejegyzés trackback címe:

https://tinylittlebigthing.blog.hu/api/trackback/id/tr631391364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása