Ázsia, a Himalája körül

Hív az út, menni kell! Ezért aztán el is indulunk kettecskén, busszal, vonattal, vagy ami éppen jön, hogy elmenjünk Pekingig, meg vissza, körbejárva azt a nagy ráncot, amit India gyűrt az Eurázsiai kőzetlemezre. Mellesleg teszünk egy kísérletet arra, hogy mindarról, ami közben történik, itt közvetítsünk.

Utolsó kommentek

  • mcs: @Ahmet: óver the earth? (2011.11.16. 18:43) Beígért végszó
  • Ahmet: Holdra raknád az óvert? De nem lenne over, csak Holdon lenne. (2011.11.16. 08:30) Beígért végszó
  • mcs: holdi óvert! (2011.11.14. 20:19) Beígért végszó
  • Ahmet: @encián: Dolgozgatunk. Azért remélem, hogy lassan tényleg dolgozni is fogunk, aztán lesz miből világot látni. 20 órás? Hmmm, szerintem több volt, de nehéz ezt kiszámolni, mert közben van néhány átsz... (2011.11.13. 10:39) Beígért végszó
  • encián: Ez igen!:-) Mo.-tól a legtávolabbi pontok egyike, legalább 20 órás repülőút. Dolgoztok vagy "világjártok"? üdv.: encián (2011.11.06. 14:50) Beígért végszó
  • Utolsó 20

Címkék

agra (2) ahmedabad (1) amritsar (2) attapeu (1) aurangabad (2) bahrain (1) bangkok (14) batrik (3) bengaluru (1) bikaner (2) bodrum (2) buon ma thuot (1) cat ba (1) champasak (1) chengdu (5) cheung ipauk (1) chiang mai (2) chiang rai (2) chitral (1) cuc phuong (2) dalat (1) dali (1) darjeeling (1) dege (1) delhi (6) doğubayazıt (2) don det (2) dunhuang (2) előkészület (5) emei shan (2) ernakulam (2) esfahan (3) fenghuang (1) fethiye (2) ganzi (1) gilgit (4) göreme (3) guilin (2) halong öböl (1) hampi (2) hanoi (4) hoi an (2) hongsa (2) hsipaw (3) huaihua (1) hua hin (1) hue (3) hyderabad (1) ihlara (1) india (73) irán (26) isztambul (4) jaipur (2) jaisalmer (2) jammu (1) jodhpur (2) kalaw (1) kaluts (1) kambodzsa (11) kanchanaburi (3) kangding (1) karachi (1) karimabad (3) kashgar (2) kerman (2) khajuraho (1) kína (68) kinpun (1) kolkata (2) kompong chhnang (1) kong lo (1) konya (2) kon tum (1) ko lipe (5) krabi (4) kratie (1) kunming (3) lahore (6) laosz (27) lijiang (2) lopburi (1) luang nam tha (2) luang prabang (3) madurai (1) mandalay (5) manigango (1) mastuj (1) mcleod ganj (2) mumbai (3) munnar (1) myanmar (27) mysore (1) nanchang (1) nha trang (2) ninh binh (3) nyaungshwe (4) nyaung u (4) olympos (1) orchha (2) pakisztán (23) pakse (2) pak chong (3) palolem (3) panaji (2) passu (1) peking (4) phimai (1) phnom penh (3) phonsavan (3) phouvan (1) pingyao (2) qazvin (2) rasht (2) rayen (2) rishikesh (2) saigon (2) sapa (2) sen monorom (2) sershu (1) shin gompa (1) shiraz (7) siem reap (4) sost (1) srinagar (2) sukhothai (2) suzhou (2) tabriz (3) tangkou (2) tashkurgan (2) thaiföld (40) thansan (1) tha khaek (2) tidei (1) törökország (17) toudeshk (2) trichy (3) turpan (2) udaipur (4) udomxai (1) úton (35) vang vieng (3) varanasi (2) vientiane (3) vietnám (30) xian (1) xiao likeng (1) xining (1) xinjie (2) yangon (4) yangshuo (5) yazd (2) yushu (4) zhongdian (2) Címkefelhő

HTML

9255 km, Shiraz

2009.06.20. 10:00 | Ahmet | Szólj hozzá!

Délelőtt a Nasir-ol-Molk mecsetet kerestük fel. Az útikönyv kiemeli, hogy különleges mélykék árnyalatú csempékkel van díszítve. Valóban van olyan is, mégis azt tűnt fel, hogy sok a rózsaszín, és teljesen szokatlan módon városképek is díszítik a falakat.

A mecsetben van egy kút is, a tehénkút, amiből régen tehenek segítségével húzták fel a vizet. Visszagondolva csak azt nem értem, hogy vitték be a tehenet abba a pincébe, amiben sétálgatnia kellett vizet húzva. Lehet, hogy köré építették a mecsetet?
Innen az Aramgah-e Shah Cherag, vagyis a Fény Királyának Mauzóleumához mentünk. Ez a fénykirály srác valójában Sayyed Mir Ahmad – teljesen lényegtelen -, Imám Reza tizenhét testvérének egyike. Imám Reza nagyon fontos Iránban, ő a nyolcas számú versenyző az imámok között, akikből tizenkettő volt összesen. Legalábbis a síiták nagyobb része szerint, mások szerint csak hét volt, a szunniták meg ahogy van hülyeségnek tartják az egészet. Vagyis azért nem az egészet.
Tehát a síiták követték az imámjaikat, akik közül csak Imam Reza van Iránban eltemetve, ezért is olyan fontos. Őt nagyon tudják siratni, mintha nem 818-ban halt volna meg, hanem a héten csapta volna el egy őrült taxis. És akkor itt értünk vissza az elejére, ami megint arról szól, hogy nem az számít, mit tudsz, hanem, hogy kit ismersz. Mert ha a 17 testvéred közül egy imám lesz, akkor neked is biztosított az imádat.
A mauzóleum területére fényképezőt sajnos nem lehetett bevinni, bár pár éve még az udvaron lehetett fényképezni. Ma már a táskákat is le kell adni. Végülis örüljünk, hogy bemehetünk, elvileg nem muszlimoknak tilos a belépés. A látogatók már teljes áhítatban vannak a bejáratnál, sokan simogatják, csókolgatják a kaput. A sír maga természetesen itt is mecset közepén, a kupola alatt, rács mögött van. A rács mögött mindig van üveg is, de arra mindenhol ügyelnek, hogy rés legyen, ahol az adományokat be lehet dobni. Szóval a sír körül mindig pénzszőnyeg van.
A mecset elég nagy, de ez nem akadályozta az alkotókat, hogy a teljes falfelületet tükörmozaikkal borítsák. A mozaik darabkái apró háromszögek, amik nem egyszerűen síkban vannak a falon, hanem mintákat alkotnak, ráadásul három dimenzióban. A látványt elég nehéz leírni, elképzelni meg pláne, leginkább mintha az ember belülről nézne egy gyémántot. A hívők figyelmét az ilyesmi persze nem tudja elvonni, a szent ember sírjára koncentrálnak, sokan az ajtóig hátrálnak, hogy ne fordítsanak hátat a sírnak, Néha ez nem is olyan egyszerű a tömegben.
Délelőttre ennyi elég is volt, mentünk sziesztázni a plafonventillátor alá.
Délután a Vakil mecsethez mentünk, de túl türelmetlenek voltunk, mert négykor még csak mi voltunk készek a lófrálásra, a mecset még zárva volt. Helyette benéztünk a szomszédos régi fürdőbe, amiben most szőnyegmúzeum van, ami nem érdekelt minket, az épület viszont tényleg szép.
Kihasználva, hogy a tömeg még otthon pihegett, benéztünk a bazárba, ahol a boltosok éppen a délutáni műszakra készültek. A boltot igazából délutánra sem zárják be, mert az üzlet elé kipakolt őrült mennyiségű árut épp elég naponta egyszer ki-, meg berakni. Helyette egy vásznak feszítenek csak ki, vagy egyszerűen a bejáratnál keresztbe raknak egy partvist, és bent szundítanak. Lopástól nem hiszem, hogy tartanának, mert valamelyik szomszéd csak figyel.
Bazározás után a vár mellett telepedtünk le, az árnyékban. A téren gyerekek bicikliztek és harsogták Ahmedinejad, vagy Musavi nevét. Egyikük komoly bajban volt. Hiába volt a legmenőbb bringája, leesett a lánc. Segítettem neki visszarakni, cserébe megengedte, hogy menjek egy kört a géppel. Lett volna még mit szerelni a biciklin, mert a váltó nem volt beállítva, a fékek meg nem fogtak. Nagyon boldog volt, még egy thank you-t is megeresztett, de azért „mit lehet tudni” alapon feltette a kérdést, hogy „dollar?”. Mondtam, hogy inkább ő adjon, mert én szereltem. Nem feszegette tovább a kérdést, csatlakozott inkább barátaihoz, akik azzal szórakoztak, hogy nagy sebességgel húztak el a járókelők mellett, akik természetesen majdnem frászt kaptak, mikor a hónuk alól előbukkant egy arcuk elé iráni zászlót lobogtató, Musavi nevét üvöltő biciklis gyerek. Jó szórakozás, be kell látni!
Eszünkbe jutott, hogy a mecset már biztos kinyitott, így is volt. Megnéztük, nem nagy durranás. A felújítás nem fejeződött be, pedig már nyolc éve is nagy hévvel csinálták.

Az út

Címkék: shiraz irán

A bejegyzés trackback címe:

https://tinylittlebigthing.blog.hu/api/trackback/id/tr421178090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása